Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Regularisatie erfbelasting valt stil

Dit jaar werden bij de Vlaamse fiscus nog maar tien dossiers voor de regularisatie van de erfbelasting, een vorm van fiscale amnestie, ingediend. De verhoopte eindspurt blijft (voorlopig) uit.
©Photo News

Wie ‘vergeten’ is belastingen te betalen op een erfenis of op een onderhandse schenking waarvan de schenker binnen de drie jaar overleed, heeft nog tot 31 december om met de fiscus in het reine te komen.

Sinds 10 februari 2017 biedt een Vlaams decreet de mogelijkheid om tegen betaling van een speciaal tarief een rechtzetting te doen voor inbreuken die dateren van vóór 1 augustus 2016.

In 2017 werden 87 dossiers ingediend voor een totaalbedrag van 63 miljoen euro, blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Dat leverde een heffing van ruim 23 miljoen euro op.

75
miljoen euro
De Vlaamse regering ging uit van een jaarlijkse opbrengst van 75 miljoen euro.

In 2018 en 2019 liepen nog respectievelijk 70 en 47 dossiers binnen. In 2018 vertegenwoordigden die een bedrag van bijna 50 miljoen euro en leverden ze 19 miljoen aan inkomsten op. In 2019 waren de aangegeven bedragen goed voor 43 miljoen euro, wat 18 miljoen euro aan heffingen betekende.

Minder dan verwacht

De inkomsten uit de regularisatieheffingen blijven onder de verwachtingen. De Vlaamse regering ging eerst uit van een jaarlijkse opbrengst van 75 miljoen euro. De administratie schroefde de verwachte inkomsten terug naar 15 miljoen euro.

Bij het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering heerste optimisme en werd gespeculeerd op een eindrush die 25 miljoen euro moest opbrengen. We zijn nu half augustus en dat bedrag ligt nog altijd veraf.

Hoop op eindrush

In dit laatste jaar waarin de regularisatie mogelijk is, werden nog maar tien dossiers ingediend. Die brachten de Vlaamse fiscus 2,7 miljoen op. Het kabinet van minister Diependaele heeft niet meteen een verklaring voor het verminderde aantal aangiften. Mogelijk zijn de meeste regularisaties al gebeurd, klinkt het. Het kabinet sluit niet uit dat er voor het einde van dit jaar toch enkele dossiers bijkomen.

Wat als u nog wilt genieten van de Vlaamse fiscale regularisatie?

De deadline om 'vergeten' erfbelasting toch nog aan te geven en zo in het reine te komen met de fiscus nadert. Lees morgen in het Netto-katern van De Tijd wat u moet doen om nog van de Vlaams fiscale regularisatie te genieten.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud