Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Rijke Belg niet bezig met successieplanning

68 procent van de vermogende Belgen hebben nog niets gedaan voor hun erfopvolging. Daarmee hinkt België achter op het Europese gemiddelde van 43 procent niet voorbereidde nalatenschappen.
©mfn online editor import

Amper 22 procent van de rijke Belgen hebben een echte successieplanning uitgewerkt, terwijl 9 procent een testament heeft opgesteld. Nochtans zegt 59 procent van de Belgen een goede erfopvolging belangrijk te vinden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van het Luxemburgse NPG Wealth Management bij 600 cliënten met een beschikbaar vermogen tussen 1 en 10 miljoen euro. De Belg is veel minder met zijn erfopvolging dan de gemiddelde Europeaan: 30 procent van de vermogende Europeanen hebben een strategie voorzien, daarnaast heeft een kwart minstens een testament opgesteld. ‘De Belg is er zich evenwel niet altijd van bewust dat hij al stappen heeft ondernomen voor zijn successieplanning’, zegt Marc Stevens, CEO van NPG Wealth Management. Zo kan er een huwelijkscontract zijn opgesteld of een specifieke begunstigde aangeduid zijn in een groeps- of levensverzekering.

‘In tegenstelling tot de verwachtingen hebben de jongere generaties hun nalatenschap veel beter voorbereid dan de oudere’, zegt Stevens. Van de Europeanen jonger dan 35 jaar heeft 42 procent al aan erfenisplanning gedaan, terwijl dat bij de 50-plussers maar 23 procent is. ‘De jongeren leven vaker in nieuw samengestelde gezinnen en denken na wie wat zal krijgen. Daarnaast leven de ouders en grootouders steeds langer en zien de jongeren wat de gevolgen zijn als er geen planning is uitgewerkt’, aldus Stevens. Uit het onderzoek blijkt ook dat internationale families meer aandacht aan hun successieplanning besteden. Denk maar aan gezinnen waar een dochter in het buitenland blijft na een Erasmus-studie of een zoon die voor zijn job in het buitenland woont.

Het onderzoek ging na in hoeverre een levensverzekering gebruikt wordt als een instrument voor erfenisplanning. 71 procent van de Belgen heeft zo’n contract ondertekend, maar slechts in 4 procent van de gevallen gebeurde dat met het oog op vermogensoverdracht. De Belg gebruikt een levensverzekering vooral om pensioen op te bouwen en om risico’s van overlijden te verzekeren.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat de Belg relatief weinig rekeningen en beleggingen in het buitenland hebben: op Europees niveau wordt gemiddeld 20 procent van de activa in het buitenland aangehouden, terwijl dat voor België gemiddeld 7 procent is.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud