Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waarom de zaakvoerder van een maatschap niet langer alleenheerser is

Het hof van beroep van Gent heeft de zaakvoerder van een maatschap uit zijn functie ontzet. Iemand aan het hoofd van dat soort beheersvehikel is dus niet zo ongenaakbaar als vaak wordt aangenomen.
Heel wat advocaten en dokters gebruiken het vehikel ook om professionele associaties te vormen. ©Photo News

Een maatschap is in principe weinig meer dan een onderhands contract tussen schenkende ouders en hun kinderen waarin wordt bepaald hoe het geschonken vermogen wordt beheerd. Een ondernemer brengt er zijn bedrijf en/of beleggingen in onder en schenkt de deelbewijzen aan de kinderen.

De constructie is bedoeld om bij een successieplanning een schenking te doen zonder meteen de controle over de activa te verliezen. De schenker kan zichzelf aanstellen als een ‘onafzetbare’ statutaire zaakvoerder. Advocaten en dokters gebruiken het vehikel ook om professionele associaties te vormen.

‘De maatschap werd de jongste jaren fel gepromoot. Daarbij werd weleens een verkeerde voorstelling van zaken gegeven’, zegt de in familiebedrijven gespecialiseerde advocaat Jozef Lievens. ‘In tegenstelling tot wat heel wat adviseurs beweren, doet een zaakvoerder niet zomaar zijn zin.’

De maatschap werd de jongste jaren fel gepromoot. Daarbij werd weleens een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.
jozef lievens
advocaat

Een recent arrest van het hof van beroep van Gent maakt duidelijk dat er grenzen zijn aan de alleenheerschappij van een door zichzelf benoemde ‘onafzetbare’ zaakvoerder.

Op vraag van de kinderen nam de rechtbank de bestuursbevoegdheden van een statutaire zaakvoerder af. Bovendien stelde ze een voorlopige bewindvoerder aan om de maatschap in zijn plaats te besturen. Dat moest volgens het hof omdat de maatschap in haar werking ernstig verstoord werd. ‘Een statutair zaakvoerder van een maatschap is niet langer een zonnekoning, die boven alles is verheven,’ zegt Lievens.

Het arrest, dat stelt dat de zaakvoerder ook rekening moet houden met de belangen van de andere deelgenoten, kan gevolgen hebben voor de zaakvoerders van 15.000 à 20.000 maatschappen in België. Het juiste aantal maatschappen is niet bekend omdat die beheersvehikels tot nu niet moesten worden geregistreerd. Vanaf 1 november is registratie verplicht voor nieuwe maatschappen.

Lees meer over de maatschap dit weekend in Netto.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud