U bent alleenstaand zonder kinderen, maar u bezit wel een aardig appartement, een mooie wagen, wat vermogen en enkele leuke hebbedingen. Kortom, u bent tevreden. Maar plots knaagt de vraag: wat als ik er niet meer ben? Wat gebeurt er met mijn bezittingen als ik kom te overlijden?
Een successieplanning doemt bij veel getrouwde koppels met kinderen pas op als de ouders een gezegende leeftijd naderen. Maar wie er al van bij de totstandkoming van het huwelijk over nadenkt, kan veel problemen voorkomen.
Opnieuw de liefde gevonden? De manier waarop u die nieuwe relatie vormgeeft, zal bepalen of en wat uw partner van u erft. Dat heeft ook gevolgen voor het erfdeel van uw kinderen uit een vorige relatie.
In het eerste halfjaar van 2022 werden 41.405 zorgvolmachten geregistreerd, ruim 7.000 meer dan een jaar eerder. 'Iedereen heeft door corona gezien dat je plots in een ziekenhuis afgesloten van de rest van de wereld kunt belanden.’
Feitelijke samenwoners erven niets van elkaar. Een testament is dus noodzakelijk om te vermijden dat de langstlevende partner zonder iets achterblijft. Maar beter nog is een beding van aanwas, want dat biedt meer zekerheid dan een testament. Al schuilt er wel een fiscaal addertje onder het gras.
Met een huwelijkscontract en een testament kunt u als kinderloos koppel uw successie regelen. Zo vermijdt u dat een deel van uw vermogen in handen komt van bijvoorbeeld een neef die u nog nooit hebt ontmoet.
‘Wat krijgt mijn partner als ik er niet meer ben?’ Het is een vraag waarover de meeste koppels nadenken en zo nodig een passend antwoord uitwerken, met bijvoorbeeld een huwelijkscontract of een testament. Die wensen vinden hun uitvoering als een van beide partners komt te overlijden.
Het erfrecht kan soms simpel lijken. Als u als alleenstaande sterft en helemaal niets hebt geregeld in verband met uw nalatenschap, dan komt volgens de wet uw volledige erfenis toe aan de kinderen.
U hebt een vaste relatie, maar woont niet samen met uw geliefde? Als u die toch iets wilt nalaten, zult u actie moeten ondernemen. Let wel: omdat u niet samenwoont, bent u – fiscaal gezien – vreemden van elkaar. Wat u aan elkaar wilt nalaten, valt dus in het hoogste belastingtarief.
Moet in Spanje erfbelasting worden betaald op een huis dat deel uitmaakt van de nalatenschap van iemand die altijd in Vlaanderen woonde? Moet in België erfbelasting betaald worden?
Wij zorgen al jaren voor een hoogbejaard kinderloos koppel. Ze overwegen hun vermogen - hun woning en roerende goederen - aan ons over te dragen, maar willen dat fiscaal zo voordelig mogelijk doen. Wat is de beste optie?