Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Laat je niet rollen aan de pomp

"Verbruik minder, rijd langer", afficheert Total om zijn Excellium-diesel en -benzine te promoten. Excellium is volgens Total zo voordelig dat je bij hen beter af bent dan bij de goedkoopste pomp. Automobilistenvereniging VTB-VAB onderzocht of dit wel waar is.

(m24/hln) - De Excellium-producten zijn brandstoffen waaraan stoffen zijn toegevoegd om beter te renderen. "In Total Excellium zitten twee additieven: een detergentverbeteraar die op langere termijn rendeert en een wrijvingsverminderaar die vanaf de eerste tankbeurt werkt", zegt Eddy De Beucker, marketingverantwoordelijke bij Total. Volgens verschillende onderzoeken zou je met Excellium 3,7 procent besparen aan de pomp.

Concurrentie volgt

Ook concurrent Shell heeft met V-Power een soortgelijk product in de aanbieding. Over de voorloper van V-Power beweerde Shell: "Kan leiden tot lager brandstofverbruik zoals aangetoond in testen met zware motoren." Maar ze voegden er veiligheidshalve aan toe: "Brandstofverbruik is afhankelijk van vele factoren, zoals rijomstandigheden en rijgedrag, en verschilt per type motor en voertuig."


Wat betreft de nieuwe V-Power wordt met geen woord meer gerept over brandstofbesparing, wel over meer vermogen. Shell vindt immers dat je "enkel op individuele basis kan zeggen wat de impact is van V-Power. Een gemiddelde kleven we er niet meer op, noch als het gaat om brandstof, noch als het gaat om vermogen."

Soms wat meer, soms wat minder

Volgens Total is 3,7% besparing een gemiddelde en kan het bij de ene wat meer zijn, en bij de andere wat minder. "Technisch is de wrijving in de motor goed voor 10% energieverlies. Het gemiddelde kan in de toekomst stijgen als we onze brandstoffen nog verbeteren."

Andere factoren

Maar bij de VTB-VAB klinkt het dat andere factoren meer invloed hebben op je brandstofverbruik dan additieven. Woordvoerder Maarten Matienko: "Met een cursus ecologisch-zuinig rijden kan je 3 à 5 procent besparen en in doorgedreven gevallen 7 à 8 procent. Het lijkt me sterk dat additieven in brandstof op hun eentje voor 3,7% besparing zorgen." Excellium is volgens Matienko eerder een marketingverhaal om te verhullen dat de prijzen bij Total aan de pomp de duurste zijn.

Ingewikkelde berekening

"Niet waar", zegt Total, "bij ons loopt je voordeel op tot 0,175 euro per liter." Maar Total gebruikt wel een heel ingewikkelde berekening om daartoe te komen. Total rekent:

  • 0,048 euro per liter korting voor de 3,7% Excellium-bonus

  • 0,005 euro per liter voor de punten op de getrouwheidskaart

  • 0,122 euro per liter voor de gratis pechverhelping die Total biedt aan klanten mét getrouwheidskaart

0,048 euro per liter korting voor de 3,7% Excellium-bonus

0,005 euro per liter voor de punten op de getrouwheidskaart

0,122 euro per liter voor de gratis pechverhelping die Total biedt aan klanten mét getrouwheidskaart


Zo zakt de prijs voor een liter diesel inderdaad 3 cent onder de goedkoopste, in dit geval Shell Express. Gevraagd om een reactie, zegt Shell: "We doen geen uitspraken over dit soort berekeningen van de concurrentie. Onze prijzen staan zwart op wit aangeduid. Wij verbergen niks. De klant weet wat onze diesel kost, zonder dat daarbij allerlei veronderstellingen moeten gemaakt worden."

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud