Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Kiest u voor een diesel-, benzine-, hybride of e-wagen?

U bent van plan om een nieuwe auto te kopen. Maar voor welke aandrijving kiest u best?
Advertentie
©Filip Ysenbaert

Wie vandaag een nieuwe auto wil kopen, kan kiezen tussen benzine, diesel, LPG, CNG, elektrische aandrijving, of waterstof. U kunt ook gaan voor een hybride wagen. Daarmee kunt u afwisselend met een elektrische en een verbrandingsmotor rijden.

Maar ook daarbij moet u kiezen tussen een ‘full hybride’ of een ‘plug-in hybride’. In het eerste geval rijdt de auto dankzij elektriciteit die geproduceerd wordt tijdens het remmen. In het tweede geval moet u de elektrische batterij van het voertuig opnieuw opladen via een stopcontact.

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet u in de eerste plaats bepalen welk profiel u heeft als bestuurder (onder meer het aantal kilometers dat u per dag en per traject rijdt). Maar u moet ook rekening houden met de omgeving waarin u het vaakst rijdt (kleine verplaatsingen in de stad of lange afstanden op de autosnelweg bijvoorbeeld).

Welke aandrijving?

Diesel blijft nog altijd de beste keuze voor chauffeurs die vooral veel kilometers op autosnelwegen afleggen.

Wie minder dan 20.000 km/jaar rijdt en gevoelig is voor de aankoopprijs van een auto, geeft best de voorkeur aan benzine (want hybride en elektrische modellen zijn meestal duurder).

Diesel blijft nog altijd de beste keuze voor chauffeurs die vooral veel kilometers op autosnelwegen afleggen

Chauffeurs die gevoelig zijn voor de CO2-uitstoot maar tegelijk ook veel kilometers vreten, kunnen terugvallen op CNG. Daarmee kunt u zowel rijden op CNG als op benzine. Het is dus eigenlijk ook een hybride wagen.

Voor wie korte en middellange afstanden aflegt en zeer begaan is met de uitstoot van zijn voertuig, is een volledig elektrische wagen aan te bevelen.

Tot slot zijn er de plug-in hybrides. Dat is de nieuwe tendens. Met die technologie kunt u uw auto thuis opladen en biedt de elektrische motor een autonomie tot 100 km (naargelang de constructeur en het model). Dus ruim voldoende voor woon-werkverplaatsingen.

Voor lange afstanden kunt u het voertuig ook voltanken met diesel of benzine. Kortom: deze voertuigen combineren de voordelen van een elektrische wagen in de stad en de grote autonomie op het vlak van afstand van een verbrandingsmotor.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud