Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat u moet weten als u een elektrische (bedrijfs)fiets koopt

Het aantal gebruikers van een elektrische fiets is in vijf jaar verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het kennisinstituut Vias. Acht vragen (en antwoorden) over de aanschaf van een e-bike.
Advertentie
©Filip Ysenbaert

1 Hoe kiest u een fiets met elektrische ondersteuning?

Geef de voorkeur aan een aluminium frame, om het gewicht van de motor en de batterij te compenseren. Als uw budget het toelaat, kunt u ook kiezen voor een carbon frame.

Hydraulische remmen zijn een must. Er bestaat een systeem met remblokjes of met remschijven. Kies voor de tweede soort. Die is bij nat weer een stuk efficiënter. Bijkomend voordeel is dat de velgen niet slijten door de wrijving.

Geef de voorkeur aan een fiets waarvan de motor zich bij de trapas bevindt en niet in het midden van het wiel. Dat zorgt voor meer evenwicht en is vooral efficiënter. Bij een lekke band kunt u de banden ook makkelijker wisselen.

2 Hoeveel kost een e-bike?

Voor een goede elektrische fiets moet u gemiddeld zo'n 2.000 euro neertellen voor een model met de motor bij de trapas.

2.000
euro
Voor een goede elektrische fiets moet u gemiddeld zo'n 2.000 euro neertellen voor een model met de motor bij de trapas.

Voor modellen waarvan de motor zich in het wiel bevindt, schommelt de prijs tussen 800 euro en maximaal 1.500 euro.

De prijs kan stijgen tot 2.700 euro. Eens daarboven kom je in het luxegamma terecht.

3 Waar kan ik lenen voor een fiets?

Verschillende banken bieden een lening op afbetaling aan die speciaal bestemd is voor de financiering van een fiets. Zeker tijdens de periode rond het Autosalon, wanneer banken uitpakken met kortingen op hun groene leningen, kan het interessant zijn om te lenen voor de aankoop van een e-bike.

4 Hoe onderhoud ik mijn e-bike?

Net als bij een klassieke fiets moet u uiteraard regelmatig uw banden oppompen, de ketting oliën en uw fiets kuisen wanneer die vuil is.

De batterij vergt wel extra aandacht, om ze zo lang mogelijk te laten mee gaan. Niet dat u die moet onderhouden, maar u moet absoluut vermijden dat ze volledig leegloopt. Want dat is zeer slecht voor de levensduur ervan.

Als een batterij helemaal leeg is, werkt dat diepontlading in de hand. Een diep ontladen accu kan niet meer opgeladen worden en moet u vervangen. Vermijd ook extreme temperaturen.

In theorie heeft de motor geen onderhoud nodig. 

5 Heb ik recht op een premie?

Sommige Vlaamse gemeenten geven aan hun inwoners een premie bij de aankoop van een elektrische fiets. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Als u een e-bike wil kopen, check dan zeker bij uw gemeente of u in aanmerking komt voor een premie.

Sommige Vlaamse gemeenten geven aan hun inwoners een premie bij de aankoop van een elektrische fiets.

In het Brussels gewest kunt u een fietspremie van maximaal 505 euro krijgen op voorwaarde dat u de nummerplaat van uw auto inlevert. Dat is de zogenaamde ‘Bruxell’air-premie’.

Sinds 2021 bestaat er ook een premie in het Waalse gewest. Die bedraagt 50 tot 400 euro voor de aankoop van een fiets (tussen 1 juli 2020 – met terugwerkende kracht – en 31 december 2022) en is bedoeld voor woon-werkverplaatsingen of om werk te zoeken. Die premie is cumuleerbaar met de premies die u van de provincie en de gemeente ontvangt.

6 Moet ik een verzekering afsluiten?

Het is niet altijd nodig om een diefstalverzekering voor uw fiets af te sluiten. Dat hangt af van de manier waarop u hem gebruikt.

7 Heb ik recht op een vergoeding van mijn werkgever?

Uw werkgever mag u inderdaad vergoeden voor elke kilometer die u aflegt in het kader van uw woon-werkverplaatsingen of van uw beroepsmatige verplaatsingen. Maar hij is daartoe niet verplicht, tenzij een sector-cao dat voorschrijft.

De fietsvergoeding per effectief afgelegde kilometer bedraagt 24 eurocent (een verklaring op eer volstaat). Die vergoeding is fiscaal vrijgesteld.

8 Mag mijn werkgever mij sponsoren?

Werkgevers mogen inderdaad bedrijfsfietsen ter beschikking stellen aan hun werknemers. Dat kan bovenop de fietsvergoeding.

Lees hier meer over de voordelen van een bedrijfsfiets.

Nog dit: wie een speed pedelec koopt, dat is een elektrische fiets met ondersteuning tot 45 km/u, moet verplicht een helm dragen.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud