Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Is een reisverzekering nuttig?

Wilt u met een gerust gemoed op reis vertrekken, dan sluit u het best enkele verzekeringen af. Uw bestemming en uw activiteiten ter plekke bepalen welke polissen een must zijn.
Advertentie
©Filip Ysenbaert

Blijft u in Europa of zoekt u het wat verder? Huurt u daar een auto of gaat u stevig sporten? Afhankelijk van het antwoord bent u voor uw gezondheidszorg in het buitenland misschien al voldoende verzekerd door uw ziekenfonds of zelfs door uw brand- of autoverzekering.

1 Europese ziekteverzekeringskaart

Verlaat u België – ook al trekt u maar voor enkele uurtjes naar een van onze buurlanden – zorg er dan voor dat u altijd uw Europese ziekteverzekeringskaart op zak heeft. Die kunt u gratis afhalen bij uw ziekenfonds of online bestellen.

Wat is het nut van die kaart? Als u tijdens een verblijf in de EU (of in Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of zelfs in Australië) medische verzorging moet krijgen, dan kunnen uw medische kosten (hospitalisatie en ambulante zorgen) worden vergoed op eenvoudig vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart. Zowel de kosten voor dringende of noodzakelijke gezondheidszorgen als de kosten voor een chronische of bestaande ziekte zijn gedekt.

Privézorgverleners en privéziekenhuizen aanvaarden de Europese ziekteverzekeringskaart niet voor geplande medische zorgen in het buitenland.

Let wel: privézorgverleners en privéziekenhuizen aanvaarden de kaart niet voor geplande medische zorgen in het buitenland.

Maar als u verzorgd wordt door een privézorgverstrekker en u in regel bent met uw aanvullende-verzekeringsbijdragen bij uw ziekenfonds, neem dan onmiddellijk contact op met uw bijstandscentrale. Die neemt dan de medische kosten ten laste. U moet wel ter plaatse alle ambulante kosten betalen en bij uw terugkeer aan uw ziekenfonds de terugbetaling vragen. Dat kan door de facturen voor te leggen.

Weet ook dat op vertoon van de Europese ziekteverzekeringskaart ambulante zorgen in bepaalde landen gratis kunnen zijn. In andere landen moet u ze dan weer betalen, maar kan u om een terugbetaling vragen zodra u terug in België bent.

U moet uw kaart regelmatig vernieuwen. En u moet er ook een bestellen voor elk kind.

2 Ziekenfonds

Wat als u buiten de EU reist? Voor u een bijstandsverzekering afsluit: sommige landen hebben een akkoord gesloten met België, waardoor u dezelfde medische zorgen en terugbetalingen kunt genieten als de inwoners van het betrokken land. België heeft zo'n akkoord met Algerije, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Turkije en Tunesië.

Controleer ook de uitsluitingen. Mogelijk bent u niet verzekerd voor ongevallen die het gevolg zijn van de uitoefening van gevaarlijke sporten, zoals diepzeeduiken of bergbeklimmen.

Bent u arbeidsongeschikt en reist u naar een land buiten de EU, dan moet u vooraf toelating vragen aan de adviserend geneesheer.

Ook voor de rest van de wereld kunt u een terugbetaling van uw gezondheidszorgen krijgen tegen het Belgische tarief, als die gebeuren in het kader van een dringende ziekenhuisopname en op vertoon van de originele facturen.

Ga ook na wat de bijstandsverzekering van uw ziekenfonds precies dekt. Controleer ook de uitsluitingen. Mogelijk bent u niet verzekerd voor ongevallen die het gevolg zijn van de uitoefening van gevaarlijke sporten, zoals diepzeeduiken of bergbeklimmen.

3 Bijstandsverzekering

Wilt u problemen vermijden als u buiten de Europese Unie reist, dan is een reisverzekering die voldoende dekking (en hoge vergoedingsgrenzen) biedt, een must.

Het Belgische ziekenfonds betaalt uw gezondheidszorgen terug tegen het Belgische tarief. Maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten kan de kostprijs van een hospitalisatie al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s (en als u geen aanvullende verzekering heeft, moet u die onmiddellijk ter plaatse betalen).

U kunt de medische bijstand combineren met de bijstandsverzekering van uw auto.

Afhankelijk van de bestemming, zijn bepaalde inentingen aanbevolen of zelfs verplicht. Informeer u daar tijdig over, want bepaalde behandelingen moeten dagen of weken voor het vertrek worden toegediend.

Heeft u een hospitalisatieverzekering via uw werkgever, kijk dan ook die dekking na. De kans is groot dat ook die de medische kosten in het buitenland terugbetaalt, maar alleen in het geval van een ziekenhuisopname.

Wat als u zowel een hospitalisatie- als een bijstandsverzekering heeft? Maak dan gebruik van de verzekering die de ruimste dekking biedt, of zet beide verzekeringen tegelijk aan het werk. U mag de terugbetalingen voor dezelfde prestatie echter niet cumuleren. Als u bij uw hospitalisatieverzekering een vergoedingsgrens heeft bereikt, bestaat de kans dat uw bijstandsverzekering de resterende kosten volledig of deels ten laste neemt.

U kunt de medische bijstand combineren met de bijstandsverzekering van uw auto. U kunt daar een beroep op doen bij autopech, een ongeval, als u gesleept moet worden, als passagiers gerepatrieerd moeten worden of als een verlengd verblijf ter plaatse nodig is. Maar ook om reserveonderdelen te laten opsturen, als u een lekke band heeft, verkeerde brandstof heeft getankt, uw sleutels verloren bent, een platte batterij heeft enzovoort.

Brandverzekering

De verzekeringen die u in België onderschrijft (BA-familiale, BA-auto, woningverzekering) hebben altijd een luik dat ook geldt voor het buitenland. Maar vaak zijn er wel wat verschillen op het vlak van dekking, voorwaarden en vergoedingen. Informeer u daarover en vraag, indien nodig, waarborguitbreidingen aan. Als u bijvoorbeeld een vakantiewoning gehuurd heeft, bestaat de kans dat uw verzekeringscontract voor uw woning in België ook die locatie verzekert.

4 Annulatieverzekering

Meestal wordt u bij het boeken van een reis een annulatieverzekering aangeboden. Maar u doet er goed aan een afzonderlijk contract bij een gespecialiseerde verzekeraar af te sluiten, ook al is die duurder.

Als u meer dan één keer per jaar op reis gaat, is een jaarcontract (voor het hele gezin) altijd voordeliger dan wanneer u telkens een afzonderlijk contract afsluit. Al uw verplaatsingen, ook die binnen België, zijn gedekt. Ongeacht via welk kanaal u heeft geboekt.

Controleer de vergoedingsgrenzen (zeker als u een verre of dure reis maakt) en neem de contracten aandachtig door om zeker te zijn dat de specifieke risico’s die u absoluut wilt verzekeren (zoals een geweigerd visum) effectief gedekt zijn en tegen welke voorwaarden.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud