netto

5 tips voor goedkopere medicijnen

Hebt u ook een bijna blind vertrouwen in uw arts? Let daarmee op want de manier waarop uw dokter uw geneesmiddel voorschrijft, bepaalt uw rekening bij de apotheek.

(netto) – De huisarts is nog steeds de belangrijkste bron van informatie als het gaat over geneesmiddelengebruik. Dat blijkt uit een kwalitatieve peiling van Test-Aankoop bij 22 senioren naar hun houding over medicijnen. De meeste respondenten namen een berustende houding aan tegenover hun medicijnengebruik.

Consultatie gedaan, de dokter schrijft de patiënt een medicijn voor. Maar artsen schrijven niet altijd het goedkoopste alternatief voor. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Test-Aankoop. Voor alle soorten geneesmiddelen (met voorschrift of zonder) vindt u bijna altijd een goedkoper en even efficiënt alternatief. Vraag dat aan uw dokter of apotheker en lees deze 5 tips.

1. Kies voor de internationale benaming

Dokters kunnen al een paar jaar geneesmiddelen voorschrijven op basis van hun werkzame stof. Ze moeten geen merk of naam noemen. De algemene internationale benaming van het geneesmiddel volstaat.

De voordelen?
  • De apotheker krijgt zijn raadgevende rol terug. Hij kan de klant een geneesmiddel geven dat hem doeltreffender lijkt, én ook goedkoper. Vaak is dat dan een generisch geneesmiddel.
  • Het merk en de naam van een geneesmiddel verschillen vaak van land tot land, maar de werkzame stof blijft dezelfde. De internationale benaming sluit het risico op fouten uit.
  • Een dokter die geen specifiek merk of geneesmiddel voorschrijft, laat zich niet beïnvloeden door de marketing van farmaceutische bedrijven.

2. Let op de doseringen

Op het voorschrift moeten ook de dosering en het aantal eenheden per verpakking staan. Is dat niet gebeurd? Dan geeft de apotheker u automatisch de kleinste verpakking. Grote verpakkingen zijn vaak voordeliger – lagere prijs per eenheid – maar u hebt die niet altijd nodig. Evalueer uw noden om verspilling te vermijden.

Bepaalde medicijnen of dosissen kunnen niet (meer) geschikt zijn of er kunnen slechte combinaties zijn tussen medicijnen. 'Medicatiereview' waarbij arts en apotheker op regelmatige tijdstippen het geneesmiddelengebruik van de patiënt evalueren zouden soelaas kunnen brengen. Vraag zeker raad aan uw apotheker.

3. Houd rekening met de geldigheidsduur

Een voorschrift is drie maanden geldig. Soms staan op één voorschrift meerdere geneesmiddelen. Hebt u medicijnen A en B onmiddellijk nodig, maar medicijn C niet - omdat u dat nog hebt of omdat u dat maar moet gebruiken als de symptomen blijven duren? Vermijd verkwisting. De apotheker geeft u een uitgestelde afgiftebon met dezelfde termijn als het originele voorschrift. U moet het geneesmiddel dan wel in dezelfde apotheek halen.

4. Kies voor generische geneesmiddelen

Dokters en tandartsen moeten volgens de wet een bepaald percentage goedkopere geneesmiddelen voorschrijven: generische geneesmiddelen, originele merkspecialiteiten waarvan de prijs gedaald is tot het niveau van het generische middel of geneesmiddelen via de internationale benaming.

De voordelen?

  • De prijs moet 30 procent lager liggen dan die van het originele geneesmiddel.
  • Ook het deel dat de patiënt moet betalen, is lager. Want het deel dat de socialezekerheidskas terugbetaalt, blijft identiek, onafhankelijk of het geneesmiddel van een merk is of generisch is.

Pas op: Als uw dokter een origineel medicament heeft voorgeschreven, mag de apotheker u geen generisch middel geven. Vraag uw dokter uitdrukkelijk om een generisch middel of om de internationale benaming.

5. Zoek uit of er een gelijkwaardig medicijn bestaat

Op internet ontdekt u zelf of er een geneesmiddel bestaat dat gelijkwaardig is aan het middel dat u al jaren slikt. Op de site van het socialistische ziekenfonds vindt u de naam van het voordeligste geneesmiddel in het donkerblauw bovenaan in de lijst. Het gaat om de prijs per eenheid (een pilletje, een lepel, een zakje…).

Dezelfde oefening kunt u ook maken op de site van Test-Aankoop. Op basis van de internationale benaming van het geneesmiddel zoekt u er de werkzame stof, de ziekte of de categorie van het geneesmiddel.

Goed om te weten

Geneesmiddelen zijn onderverdeeld in categorieën van terugbetaling, die op de doos vermeld staan:

  • Geneesmiddelen van categorie A, 'van levensbelang' (voor de behandeling van zware, chronische ziektes) zijn grotendeels gratis. Geneesmiddelen van categorie B, sociaal of medisch gezien 'nuttig', worden voor 85 procent terugbetaald, voor wie geniet van de verhoogde tussenkomst, voor 75 procent voor anderen.
  • Geneesmiddelen van categorie C, sociaal of medisch gezien 'minder nuttig', worden afhankelijk van het geval voor 20 à 50 procent terugbetaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect