netto

Wat kost wellness bij u thuis?

Wellness wordt vaak geassocieerd met saunacentra en luxueuze hotels in het buitenland, maar het kan ook perfect in de privacy van uw eigen achtertuin. De vraag is alleen: hoe diep moet u daarvoor in uw portefeuille tasten?

(netto) – Is genieten van de weldadige warmte van de sauna of infraroodcabine voor u de enige manier om echt te ontspannen? Of komt u pas helemaal tot rust na een krachtige watermassage of enkele baantjes in het zwembad? Dan kan u overwegen om uw eigen oase van rust te creëren.

Zalige warmte van de sauna

Uiteraard kan u een prachtige en stijlvolle sauna bij u thuis op maat laten maken en daar 10.000 tot 20.000 euro voor betalen, maar het kan ook een stuk goedkoper. Sommige saunaspecialisten verkopen bouwpakketten waarmee u zelf aan de slag kan gaan. Voor een klein model – bijvoorbeeld 1,30 meter bij 1,04 meter – betaalt u zo’n 1.500 euro. Waar u de sauna plaatst, kiest u zelf. Dat kan zowel in het tuinhuis als in de kelder of op de zolder. De enige voorwaarde is dat er genoeg ventilatie is, zodat de lucht kan circuleren tijdens de saunasessie en de sauna erna kan ontluchten om schimmelvorming te vermijden.

Een andere mogelijkheid zijn toonzaal- of eindereeksmodellen die goedkoper zijn dan normaal. Dergelijke uitzonderlijke aanbiedingen vindt u bijvoorbeeld frequent bij RelaxConcept.

Heilzame infraroodcabine

Terwijl in een sauna door middel van een kachel de omgevingslucht wordt opgewarmd, gaat het bij een infraroodcabine om het rechtstreeks opdrijven van de lichaamswarmte. De infraroodstralen, die u ook terugvindt in zonnestralen, dringen in het lichaam en doen uw temperatuur stijgen. Houdt u niet van de sauna omdat u het moeilijk vindt te ademen bij een omgevingstemperatuur van 80 tot 100° Celsius, dan kan de infraroodcabine van 40 tot 50° Celsius een goed alternatief zijn.

Een infraroodcabine kost meestal iets meer dan een sauna. Voor een klein model van 1,05 meter bij 1,10 meter betaalt u zo'n 2.400 euro. Maar in vergelijking met een sauna ligt het energieverbruik veel lager. Vooral de opwarmtijd speelt daar een belangrijke rol in: bij een sauna bedraagt die 30 tot 90 minuten afhankelijk van de afmetingen, bij een infraroodcabine slechts 10 tot 20 minuten. Meer nog dan bij andere producten moet u bij een infraroodcabine opletten dat u geen kat in een zak koopt. Een rode lamp en een infraroodlamp zijn immers twee totaal verschillende zaken. Bij vooraanstaande merken als Health Mate – met bekende sporters als Marc Herremans, Nick Nuyens en Katrien Pauwels als aanhangers - en Infra Smart mag u wel op beide oren slapen.

Bubbelende spa

Vaak wordt ernaar verwezen met de term jacuzzi of whirlpool, maar dat zijn eigenlijk merknamen van wat algemeen een 'spa' genoemd wordt. Als u met familie of vrienden heerlijk wilt genieten van een hydromassage met warm water, dan is dat wat u nodig hebt. Spa’s zijn er in diverse vormen en formaten, dus de prijs varieert van zo’n 5.000 euro tot wel 15.000 euro.

Bent u van plan u er eentje aan te schaffen, laat u dan vooral niet van uw sokken blazen door het aantal jets. Eerst en vooral moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen waterjets en luchtjets. Die laatste zijn enorm geschikt voor aromatherapie en de bubbels geven een fijne, tintelende gewaarwording, maar een echte massage hoeft u er niet van te verwachten. Verder zijn vooral de soorten jets, de positie en de regelbaarheid van intensiteit en richting van belang.

Baantjes trekken in uw eigen zwembad

Een zwembad wordt al gauw in de categorie 'onbetaalbaar' gestopt. Hoe diep moet u nu in uw portefeuille tasten voor zo’n bad in de achtertuin? Het best kan u die aankoop financieel vergelijken met de aankoop van een auto. Een degelijk, eenvoudig zwembad hebt u bijvoorbeeld voor zo’n 10.000 tot 15.000 euro. Wilt u echter een luxebad, afgewerkt met mozaïeksteentjes of iets dergelijks, dan telt u meer dan 45.000 euro neer. Alles hangt uiteraard af van de afmetingen, het materiaal, de afwerking, het al dan niet opteren voor verwarming, afdekking en overkoepeling,…

Hebt u het geld niet om een zwembad in uw tuin te bouwen, dan zijn er natuurlijk nog heel wat alternatieven, zoals opblaasbare baden of opzetbaden. Is niet geld maar ruimte het probleem, dan is er ook voor u een oplossing. Met 4 of 5 meter bij 2,5 meter hebt u al voldoende om een zwemspa te plaatsen. Zoals het woord al zegt, is dit een combinatie van een zwembad met een spa waarbij tegenstroomjets ervoor zorgen dat u ter plaatse kan blijven zwemmen. Die oplossing is uiteraard ook ideaal voor koppels waarvan de ene partner wil zwemmen en de andere gewoon tot rust wil komen bij een krachtige watermassage. Enige nadeel: voor een zwemspa betaalt u minstens 25.000 euro.

6 tips:
  1. Wellness draait natuurlijk om onthaasten en volledig tot rust komen. Daar hebt u op zich geen groot budget voor nodig. Zet uw gsm uit, laat de televisie eens een avondje uit en trek u terug in de badkamer. Een heerlijk warm bad met een lekker geurtje, wat kaarsjes er rond en een glas wijn bij de hand kan wonderen doen.
  2. Wilt u toch wat meer wellnessgevoel zonder zwaar te investeren, dan kan u aan de slag met wellnessproducten. Het best start u met een lichaamspeeling. U neemt wat scrubzout in uw handen en masseert uw natte huid stevig met ronddraaiende bewegingen. Zo verwijdert u dode huidcellen en maakt u uw huid zacht en fris. Daarna neemt u een zalig bad of een douche waarbij u uw haar extra verwent met een haarmasker. Na het afdrogen kan u tot slot uw lichaam insmeren met een lekker geurende bodylotion.
  3. Bij Dutchtub kan u een grote, ronde badkuip (voor 4 personen) huren voor in uw tuin. Voor één dag betaalt u 120 euro, voor een weekend 150 euro en voor een week 350 euro. Daar komen nog 0,8 euro per kilometer verplaatsingskosten bij (vertrekpunt Schorisse). Meer informatie vindt u op www.mijndutchtub.be.
  4. Bent u niet verlegen, dan kan u natuurlijk terecht in de talrijke sauna- en wellnesscentra in ons land. De toegang kost er gemiddeld 20 tot 25 euro per persoon. Wilt u toch wat meer privacy, dan kan u ook iets afhuren. Zo verhuurt Lakonia tropische eilandjes met zwembad, sauna, spa, dompelbad, stoombad, zonneterras,… Heerlijk tot rust komen kan voor 35 euro per uur plus 8 euro per persoon per uur. Voor een 2 uur durende ontspanning voor 2 personen betaalt u in totaal dus 102 euro. Begin alvast weg te dromen bij de foto’s op www.lakonia.be.
  5. Wellnessoplossingen vindt u voor elk budget, maar er is meestal een groot verschil in kwaliteit. U koopt dus beter niet zomaar online zonder goed ingelicht te zijn. Ga gerust langs bij een specialist voor meer informatie wanneer u een bepaald model op het oog hebt.
  6. Aan de meeste wellnesstoepassingen zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen verbonden. Dat betekent echter niet dat ze voor iedereen goed zijn. Zo kunnen mensen met spataderen of ernstige hartproblemen het gebruik van de sauna of infraroodcabine maar beter vermijden. Hebt u een specifieke aandoening, vraag dan eerst raad aan een arts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect