Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

5 beleggingen om te mijden

Door de onzekere economische vooruitzichten beperkt de belegger best nog de risico’s in zijn portefeuille. Maar waar zijn de risico’s vandaag het grootst, en welke beleggingen mijdt u het best?
Advertentie

(netto) - Hoewel de beurzen de voorbije dagen een herstel lieten zien, kan niet gezegd worden dat het einde van de berenmarkt daarmee is bereikt. Na een dramatisch 2008 kijken de aandelen ook in de eerste maanden van 2009 tegen grote verliezen aan. Sinds begin dit jaar verloren de Europese beurzen gemiddeld meer dan 10 procent.

Waar moet u vandaag
in beleggen?
Lees meer

Voorzichtigheid is dus nog steeds aan de orde voor wie op zoek is naar een goede belegging.  Elk kwartaal peilt Netto bij de Belgische beursexperts naar hun verwachtingen voor de financiële markten. De eind maart ondervraagde analisten schuiven 5 beleggingen naar voren die u vandaag het best mijdt.

1. Bedrijven met hoge schulden

Gert Bakelants van De Belegger heeft vandaag geen uitgesproken sectorbenadering, ook al omdat in de baisse geen enkele sector gespaard is gebleven. “Heel belangrijk is de individuele bedrijfsbenadering, waarbij bedrijven met hoge schulden gemeden moeten worden. Vooral bedrijven die tegelijk door de recessie hun cashflows zien opdrogen, zijn gevaarlijk. Kapitaaloperaties kunnen de waarde voor de aandeelhouder immers uithollen”, zegt Bakelants.

Zo doorstaan beleggers
een recessie
Lees meer

2. Overheidsobligaties

Philippe Gijsels van Fortis Bank mijdt een te grote positie in langetermijnoverheidspapier en dan vooral in Amerikaanse dollar. “Heel de wereld is daarin gevlucht en er kunnen 3 dingen gebeuren die tot forse verliezen kunnen leiden. Ten eerste een afname van de risicoaversie met het gevolg dat het geld wordt weggehaald en naar andere activa gaat. Verder is ook een oplopende inflatie of de angst daarvoor negatief voor overheidsobligaties. En ten slotte zal er zeker een groeiend wantrouwen komen tegenover de hoge overheidstekorten”, meent Gijsels.

3. Oost-Europese aandelen en obligaties

De voorbije maanden groeide de bezorgdheid over de impact van de economische crisis op Oost-Europa. “Beleggers mijden best Oost-Europese aandelen aangezien ze zwaar te lijden hebben onder de huidige economische conjunctuur. Ook hun munten worden daardoor sterk afgestraft”, zegt William De Vijlder van Fortis Investments.

5 domme uitspraken
over uw aandelen
Lees meer

4. Vastgoed

Volgens Steven Steyaert van ING Investment Management heeft een recessie een negatieve invloed op de leegstand van kantoorpanden en winkels, evenals op huurgeld. “Bovendien is de financiering van vastgoedprojecten door de crisis een stuk duurder en moeilijker geworden. Ook al zijn vastgoedaandelen, na hun zwakke prestatie van de afgelopen jaren, niet duur in vergelijking met aandelen en obligaties, toch lijkt het ons te vroeg om nu al de weging fors op te trekken”, zegt Steyaert.

5. Financiële en autosector

Pol Pierret van AXA Investment Managers raadt aan financiële aandelen te mijden. “De sector is nog niet gestabiliseerd en het risico op nationalisering blijft bestaan. Verder mijden we de autosector die te lijden heeft onder overcapaciteit”, zegt Pierret.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud