(netto/kiplinger) – De economische en financiële wereld steunt op een aantal fundamentele wetmatigheden, denk maar aan de wet van vraag en aanbod. Tijdens de afgelopen jaren vulden veel beleggers dat lijstje naar hartelust aan met andere 'wetmatigheden'. Maar veel van die waarheden wisten zich tijdens de crisis niet staande te houden. De Amerikaanse website Kiplinger zet de belangrijkste op een rijtje:
"Er is altijd wel een 'hot market' te vinden"
Op het moment dat de Amerikaanse en Europese beurzen stilaan de diepte ingleden, viel wel eens te horen dat het moment was aangebroken om te investeren in zogenaamde groeimarkten, met China op kop. 'Het rendement van uw investering daar zal het verlies op het thuisfront compenseren', luidde het dan. Daarbij wordt er eigenlijk van uitgegaan dat de ontwikkeling van groeimarkten (Azië, Rusland, Latijns-Amerika) helemaal los staat van de gebeurtenissen in Europa en de Verenigde Staten.
In 2008 was dat alvast niet het geval. Ook Chinese, Indiase en Russische aandelen moesten zware klappen incasseren en zakten in sommige gevallen zelfs met 60 procent de dieperik in. "Netto-investeringen in groeimarkten vielen in 2008 met 50 procent terug tot 466 miljard dollar', schrijft het Amerikaanse Kiplinger. Dit jaar zijn er in enkele grote groeilanden wel al tekenen van herstel waar te nemen.
De waarheid: In het tijdperk van globalisering, laten economische crisissen en berenmarkten zich niet tegenhouden door nationale grenzen.
"Rijkelijke dividendbetalers zijn veiliger"
Sommige bedrijven staan bekend om hun gul dividendbeleid. Voor sommigen staan dergelijke bedrijven ook garant voor eens stabielere aandelenkoers. Er wordt immers verondersteld dat dergelijke ondernemingen hun dividenduitkeringen regelmatig verhogen waardoor aandeelhouders minder snel geneigd zijn aandelen te verkopen.
De huidige beurscrisis heeft echter aangetoond dat ook dergelijke aandelen niet kunnen ontsnappen aan hevige beursschommelingen. Daar zijn twee redenen voor: het aantal indexbeleggers is fors toegenomen. Veelal zijn het bedrijven met een hoge beurswaarde die in zo'n index worden opgenomen. Van zodra het met de beurs bergaf gaat, wordt ook vaak (een deel van) die indexbelegging van de hand gedaan. Bovendien hebben veel ondernemingen (denk maar aan de banken) niet langer voldoende middelen om hun aandeelhouders rijkelijk te belonen.
De waarheid: Als het echt nodig is, zijn bedrijven niet te beroerd hun dividendpolitiek aan te passen. Bent u op zoek naar stabiele dividendaandelen? Dan kijkt u beter niet achterom, maar wel naar de toekomstperspectieven van bedrijven die nog over voldoende cash flow beschikken.
"Economische crisis maakt de dollar irrelevant"
Van een land dat gebukt gaat onder torenhoge schulden, waarvan de economie zware klappen krijgt en dat de inflatie niet onder controle krijgt, verwacht je dat de munt fors aan waarde moet inboeten. Dat is ook de reden waarom de munteenheden van Argentinië, IJsland, Mexico en Rusland in het recente verleden onderuit gingen.
Niet zo met de Amerikaanse dollar. De munt ging dan wel door een dal, naarmate de recessie opstak, wist de dollar zich weer te herstellen. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Voor de dollar zijn er nu eenmaal niet veel alternatieven. Bovendien werden sommige andere munten die ogenschijnlijk wel overeind bleven, gehypet door de speculatie op olie en grondstoffen.
De waarheid: De dollar werd zwaar op de proef gesteld maar blijft wel toonaangevend voor de hele wereld.
"Massale ontslagen zijn een zegen voor investeerders"
Bedrijven die in het verleden massaal snoeiden in hun personeelsbestand werden in het verleden vaak bewierookt op de beursvloer. Door te snoeien in de kosten blijft er in principe immers meer winst over voor de aandeelhouders. Voor veel koopjesjagers was dat ook het sein om hun slag te slaan.
De waarheid: Het is niet omdat bedrijven hun kosten fors terugdringen dat dat de winst ten goede komt. Zeker in deze tijden van economische crisis zouden massale ontslagen wel eens de voorbode kunnen zijn van meer onheil. En dat is natuurlijk ook slecht nieuws voor de aandeelhouders.
"Vastgoed staat los van andere investeringen"
Vastgoed wordt door veel beleggers nog steeds gezien als een investering die zich amper laat beïnvloeden door de prestaties van aandelen en andere financiële investeringen. Dat zou ook betekenen dat beleggingen in vastgoedvehikels mooie rendementen opleveren, zelfs als alle andere indexen de dieperik ingaan. Niet dus. In de Verenigde Staten verloren de zogenaamde 'real estate investment trusts' vorig jaar 38 procent. Oorzaken waren de kredietcrisis en te agressieve en ambitieuze expansieplannen.