Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

5 redenen om nú in goud te investeren

De economische crisis en de vrees voor deflatie duwden de goudprijs de afgelopen vier maanden met maar liefst 25 procent de hoogte in. Is daarmee het moment aangebroken om te investeren in goud en uw beleggingsportefeuille te diversifiëren?

(netto/l'écho/investopedia) – In tegenstelling tot wat verschillende analisten voorspelden, lijkt 2009 niet meteen een rampzalig jaar te worden voor de goudprijs. Integendeel. Sinds de goudprijs een dieptepunt bereikte in oktober van vorig jaar, is de prijs met 25 procent de hoogte in gegaan. Momenteel noteert een ounce goud (een goede 31 gram) aan zo'n 915 dollar. En die opgang kan nog wel even doorgaan. Verschillende banken stuurden hun eerdere negatieve voorspellingen omtrent de goudprijs alvast grondig bij.

Door de onzekere economische situatie is dat ook niet zo verwonderlijk. We geven alvast vijf redenen waarom beleggingen in goud nu interessant zijn.

Advertentie

1. Goud is vaste waarde

Goud wordt van oudsher beschouwd als een vaste waarde en een veilige haven. In tegenstelling tot geld, munten of tal van beleggingen heeft goud doorheen de geschiedenis zijn waarde behouden. Dat is ook meteen de reden waarom veel beleggers in tijden van economische crisis of wanneer het beursklimaat heel bar is, hun toevlucht zoeken tot het edelmetaal.

2. Zwakke dollar

Voor de goudprijs is de dollarkoers van doorslaggevend belang. Hoe slechter de dollar er aan toe is, hoe hoger de goudprijs. En omgekeerd. Voorlopig ziet het er voor de dollar niet zo rooskleurig uit. Vooral het gigantische Amerikaanse begrotingstekort lijkt de dollar onderuit te halen. "Barack Obama, de nieuwe president van de Verenigde Staten, drukt massaal geld bij, wat de waarde van de dollar uitholt", verklaart Bernard Busschaert (Leleux) afgelopen weekend in een interview met De Tijd. "De vrees voor geldontwaarding doet de goudprijs nog dit jaar naar 1.250 dollar per ounce klimmen", voorspelt de analist.

3. Inflatie en deflatie

Traditioneel wordt goud beschouwd als een veilige haven in tijden van stijgende inflatie. Sinds de Tweede Wereldoorlog bereikte de Amerikaanse inflatie recordhoogten in 1946, 1974, 1975, 1979 en 1980. Niet toevallig bedroeg de gemiddelde opbrengst van goud tijdens die vijf jaar 130,4 procent.

Ondertussen heeft het inflatiegevaar plaats gemaakt voor deflatievrees. Tijdens een deflatie gaan de prijzen van tal van goederen naar omlaag, stellen consumenten hun aankopen uit en krimpt de economie. Maar dat zal de goudprijs niet meteen onderuithalen. "Deflatie zal de opmars van het goud niet stuiten. Dalende prijzen van bijvoorbeeld huizen en effecten hebben dezelfde impact als geldontwaarding door inflatie. In beide gevallen is de psychologische reactie vrees. Die leidt tot een vlucht naar zekerheid: goud", zegt Busschaert.

4. Dalend aanbod en stijgende vraag

Sinds de jaren 90 verkochten centrale banken over de hele wereld de goudstaven die in hun kluizen opeengestapeld lagen. Sinds vorig jaar zijn centrale banken echter niet meer zo happig om hun goud van de hand te doen. Tegelijkertijd wordt ook steeds minder goud uit de mijnen naar boven gehaald en wordt het steeds moeilijker om nieuwe mijnen op te sporen. Volgens BillionVault.com liep de jaarlijkse goudproductie terug van 2.573 ton in 2000 tot 2.444 ton in 2007.

Advertentie

Het aanbod mag dan wel schraler worden, de vraag zit nog steeds in de lift. Vooral de stijgende welvaart in grote opkomende economieën laat de vraag naar goud niet onberoerd. In veel van die landen maakt goud ook een wezenlijk onderdeel uit van de cultuur. Zo is het gebruik van goud in India heel wijdverspreid, waardoor het land uitgroeide tot de grootste afnemer van goud ter wereld. En dan is er nog China, waar goudstaven een traditionele vorm zijn van sparen. De stijgende welvaart in beide landen duwt de vraag naar goud alvast fors de hoogte in.

Steeds meer beleggers raken in de ban van goud. Voor velen onder hen is goud meer dan ooit een veilige vluchthaven. Zo is de grootste Amerikaanse goudtracker streetTRACKS Gold Trust uitgegroeid tot een van de grootste trackers in de Verenigde Staten.

5. Goede diversificatie van uw beleggingsportefeuille

Een goede diversificatie van uw beleggingsportefeuille impliceert dat u beleggingen zoekt die niet meteen aan elkaar gerelateerd zijn. Dat er een negatief verband bestaat tussen de prestaties van aandelen en goud is dan ook mooi meegonomen. Ter illustratie:

  • De jaren 70 waren gunstig voor het goud, maar heel slecht voor aandelen
  • De jaren 80 en 90 waren schitterend voor aandelen, maar vreselijk voor het goud
  • Vanaf 2008 lijkt een periode aangebroken die gunstig is voor de goudprijs, maar slecht voor aandelen.

Door uw beleggingen te spreiden over goud, obligaties en aandelen kan u het risico van uw beleggingsportefeuille beperken.

Conclusie

Goud kan een middel zijn om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren en u tot op zekere hoogte in te dekken tegen een beurscrisis. Algemeen wordt aangenomen dat u tot 5 procent van uw portefeuille in goud kan beleggen. En hoewel de goudprijs op korte termijn forse schommelingen kan vertonen, heeft goud op lange termijn zijn waarde alvast bewezen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud