Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Aandelen kopen: het goede moment... of niet?

Op de beurzen circuleert het geloof dat de economie stilaan weer aantrekt, gevoed door statistieken die minder rampzalig zijn dan voorspeld en beter dan verwachte kwartaalresultaten van de banken. Maar is dit echt het goede moment om aandelen te kopen?
Advertentie

(netto/l'écho) – De sterke heropleving van de markten sinds zes weken is te verklaren door het verdwijnen van het spookbeeld van de Grote Depressie bij beleggers. Dat meent Patrick Vermeulen, verantwoordelijk voor de afdeling Europese aandelen bij JPMorgan Asset Management.

5 alarmsignalen
voor uw aandelen

Lees meer

Toch blijft er volgens Vermeulen nog te veel slecht nieuws over waarmee de beurzen rekening zullen moeten houden. "De goede resultaten van de Amerikaanse banken mag ons de nog erg sombere economische realiteit niet uit het oog doen verliezen. De winsten van de ondernemingen blijven immers dalen", zegt hij.

Optimisme: veel te vroeg

"Het is nog te vroeg voor optimisme rond de banksector", zegt Vermeulen. "De sector haalt voordeel uit een grondstof, het geld, die tegenwoordig niets kost. Geen enkel ander bedrijf in de wereld kan ervan profiteren.Toch zullen de banken nog veel voorzieningen nodig hebben om haar verliezen te compenseren", meent de analist. "In de industriële sectoren blijven de winsten dalen. We moeten ons niet verwachten aan een heropleving voor volgend jaar”  zegt Patrick Vermeulen.

Succes van de bedrijfsobligaties

Heel wat bedrijven hebben veel schulden. Het feit dat ze in staat zijn obligaties uit te geven om zich te financieren en niet meer afhangen van de banken is een hulp. “Recent hebben we vastgesteld dat de koersen van aandelen omhoog gingen toen een bedrijf ertoe overging obligaties of aandelen uit te geven. Vroeger reageerde de markt vaak tegenovergesteld. De perceptie rond het ophalen van bijkomend geld is dus veranderd", zegt Vermeulen. Dat komt ook omdat obligatie-emissies niet langer bedoeld zijn om aandelen mee te kopen. Met bedrijfsobligaties ontvangt de belegger doorgaans een aantrekkelijke coupon", meent Vermeulen.

Een horizon van 3 tot 5 jaar

De koersen van de aandelen zijn sinds zes weken extreem snel gestegen. “Als u aandelen wilt kopen, is het beter een beetje te wachten”, bevestigt Patrick Vermeulen. "De volgende kwartalen dreigen uit te lopen op een zaagvormig evoluerende markt, vooraleer we een fundamentele economische heropleving krijgen. In elk geval blijven de aandelen goedkoop. Dat vormt een goed beginpunt, maar men moet geduld hebben en investeren met een horizon van 3 tot 5 jaar", zegt Vermeulen.

Minder rendabele banken

Volgens Patrick Vermeulen zou de banksector op termijn minder rendabel moeten worden. “De regulatoren zullen heel wat maatregelen nemen om te vermijden dat een nieuw debacle zich voordoet. Een meer gereglementeerde sector zal minder winst betekenen", zegt hij. Volgens Vermeulen zullen de banken lijken op die van de jaren '80, beschouwd als obligaties die een bescheiden rendement bieden. “We zien dit fenomeen vaak met sectoren die ten prooi zijn gevallen aan het doorprikken van een zeepbel. Die doen er jaren over om opnieuw hun oude beursniveau te bereiken”, merkt hij op.

Aandelen die u moet kopen of vermijden

U gaat best op zoek naar bedrijven die beschikken over een goed management dat in staat is zijn ontwikkelingsstrategie uit te leggen en dat focust op waardecreatie. Met moet ook de bedrijven zoeken waarvan de activiteit zichtbaar is, en bedrijven die een vrije cash-flow genereren.

Bedrijven in herstructurering daarentegen vermijdt u beter. We zijn nog maar aan het begin van een economische sanering. De ondernemingen herstellen hun gemaakte fouten in betere tijden. “Om deze reden zou ik Agfa-Gevaert vermijden. Aan te raden daarentegen zijn Umicore, Bekaert ABInbev, Telenet, D’Ieteren en Delhaize. Ook al is het niet echt het moment om te kopen”, besluit hij.

5 beleggingen om te mijden

Door de onzekere economische vooruitzichten beperkt de belegger best nog de risico’s in zijn portefeuille. Maar waar zijn de risico’s vandaag het grootst, en welke beleggingen mijdt u het best?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud