Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Banken moeten door de woestijn

De gevolgen van de kredietcrisis zijn dan wel grotendeels achter de rug, toch staan de banken nog voor enkele moeilijke jaren.
Advertentie
De kredietcrisis lijk nu wel over zijn hoogtepunt heen, de Belgsiche banken krijgen het nu zwaar door de wereldwijde economische crisis

(m24/belga) - Het uitbreken van de kredietcrisis in de Verenigde Staten heeft ook in België een einde gemaakt aan een periode van hele goede resultaten voor de banken.

De grootste gevolgen van die crisis zijn wel achter de rug, maar de volgende jaren zullen moeilijk blijven omdat het nu de wereldeconomie is die de financiële sector voor uitdagingen stelt. Dat is gebleken bij de voorstelling van de "Financial Stability Review" van de Nationale Bank van België.

Wanbetalingen

De voorbije jaren profiteerden de financiële instellingen wereldwijd van financiële stabiliteit en gunstige marktomstandigheden. Zo nam van 2003 tot en met 2006 het nettoresultaat van de Belgische banken toe van 4 miljard euro tot bijna 10 miljard euro, aldus cijfers in het rapport.

Aan die groeiperiode kwam in de zomer van vorig jaar abrupt een einde toen in de VS de subprimecrisis uitbrak. Hoger dan verwachte wanbetalingen op subprimeleningen veroorzaakten een ongekende ravage op de mondiale krediet- en geldmarkten, legt de Nationale Bank uit. Daardoor kregen banken wereldwijd klappen. Bekendste slachtoffers waren de Amerikaanse bank Bear Stearns, ondertussen overgenomen voor een prikje door JPMorgan, en UBS, een van de grootste banken van Europa.

Leed

In België bleven de waardeverminderingen die de banken boekten op activa gedekt door subprimeleningen beperkt, "zij het niet verwaarloosbaar". In 2007 schreven de Belgische banken voor 2,5 miljard euro aan waardeverminderingen in de boeken. Onder meer daardoor daalde hun gezamenlijke nettoresultaat tot 6,7 miljard euro (na 9,7 miljard euro in 2006).

Ook in het eerste kwartaal van 2008 waren er nog aanzienlijke waardeverminderingen in verband met subprimesector, maar in combinatie met de aangelegde voorzieningen voor verwachte verliezen, is de verwachting dat na drie kwartalen van afschrijvingen het grootste leed wel geleden is.

Prijsstijgingen

Ondertussen vormen de wereldwijde groeivertraging en de prijsstijgingen echter een nieuwe uitdaging voor de financiële sector. "Zonder de internationale prijsstijgingen zou ik vrij optimistisch geweest zijn", zei Peter Praet, directeur van de Nationale Bank. Maar "het ziet ernaar uit dat ook het Belgische bankwezen zal moeten functioneren in een minder voordelige operationele omgeving dan die tijdens de afgelopen jaren".

Praet heeft het over een "uitdaging voor de rendabiliteit" in een ongunstige omgeving. "Het mondiale financiële systeem zal wellicht geconfronteerd worden met een periode van minder gunstige voorwaarden voor een stijging van de inkomsten en met een meer klassieke neergang van de kredietcyclus, die wel sterk en langduriger zou kunnen zijn", aldus het rapport.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud