Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Begint de bankellende opnieuw?

KBC verkeert opnieuw in woelig vaarwater. De bank-verzekeraar moest voor de derde keer op rij de hulp inroepen van de overheid en wordt daarvoor op de beursvloer zwaar afgestraft. En dan rijst al snel de vraag: is KBC een geïsoleerd geval of is er nog meer (bank)ellende op komst?

(netto) – KBC heeft maandag vriend en vijand verrast door voor de derde keer aan te kloppen bij de federale en Vlaamse overheid. Hoewel CEO André Bergen in februari nog luid verkondigde dat alle risicovolle kredieten waren geneutraliseerd, moet de Vlaamse bank-verzekeraar weer waardeverminderingen afschrijven. De waarborg voor sommige probleemkredieten dreigt immers weg te vallen omdat MBIA (de Amerikaanse verzekeraar die voor 14 miljard euro borg staat voor dergelijke kredieten) zelf kampt met financiële problemen. Daardoor zou KBC nu al voor 2 tot 4 miljard moeten afschrijven.

Zoiets maakt beleggers uiteraard nerveus. De notering van het aandeel werd even opgeschort, maar dat kon niet verhinderen dat het aandeel deze middag opende met een verlies van  41 procent. Ondertussen noteert KBC nog steeds ruim 20 procent in het rood.

Advertentie

Is het ergste niet voorbij?

De moeilijkheden bij KBC komen extra hard aan omdat de afgelopen weken steeds vaker luidop werd geopperd "dat het ergste nu wel voorbij was". Vooral het herstel van de beurskoersen boezemde vertrouwen in. Zo zagen KBC en Dexia hun beurskoers bijna verdrievoudigen tegenover het dieptepunt begin maart.

Niet alleen die beursrally deed hopen op betere tijden. Ook de kwartaalresultaten van de banken waren gezien de omstandigheden niet slecht. Deze ochtend kwam zowel KBC als Fortis met resultaten over het eerste kwartaal van 2009. KBC zag de onderliggende nettowinst uitkomen op 465 miljoen euro (analisten gingen uit van 347 miljoen euro). De winst gaat evenwel in rook op door 3,8 miljard euro aan waardeverminderingen op de portefeuille ‘gestructureerde producten’. Verzekeraar Fortis wist een nettowinst van 44 miljoen euro te boeken en dat ondanks een negatief effect op de beleggingsportefeuille van 96 miljoen euro. Of nog: de Nederlandse verzekeraar boekte dit kwartaal een nettoverlies van ‘slechts’ 173 miljoen euro (in het vorige kwartaal was dat bijna 1,2 miljard euro). Resultaten dus die de verwachtingen van analisten in positieve zin overtroffen.

Is de bankellende gedaan?

De problemen bij KBC doen ook vragen rijzen over de andere banken. Hoe omvangrijk zijn de 'rommelkredieten’ die banken nog in de problemen kunnen brengen? Vooralsnog blijft dat 'de vraag van 1 miljoen'. Ivan Lathouders, analist van Bank Degroof, toont zich gematigd optimistisch: "Er passen maar een beperkt aantal lijken in een kast en ik vermoed dat het belangrijkste deel achter de rug is." Al wil dat volgens de analist nog niet zeggen dat de nabije toekomst voor de banken rooskleurig oogt. "Er bestaat een uiterst nauwe band tussen de economie en de banken. Zodra de economie weer aantrekt, zal ik optimistischer worden. Maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat dat snel zal gebeuren", vertelt de analist.

Daarmee kunnen we uit de huidige problemen alvast één belangrijke les trekken: zolang de fundamenten van de economie niet hersteld zijn en de conjunctuur niet aantrekt, is het vooral zaak om met beide voeten op de grond te blijven staan. Een beursrally mag daar niets aan veranderen.

En spaarders?

Ondanks de moeilijkheden waarmee KBC wordt geconfronteerd, moeten de spaarders bij KBC zich geen zorgen maken. De huidige problemen zijn vooral voor het management en de aandeelhouders een zware dobber. Sowieso is het spaargeld op zicht-, spaar- en termijnrekeningen tot 100.000 euro gegarandeerd door het Beschermingsfonds. Dat bedrag geldt per rekeninghouder en voor alle rekeningen tesamen bij eenzelfde bank.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud