Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Beleggers hebben niets te zoeken bij de dollar"

De dollar zit sinds enkele weken in het verdomhoekje. Voor 1 euro krijgt u ondertussen alweer meer dan 1,40 dollar. Voor Europese consumenten zijn er dan koopjes te doen, voor beleggers is het eerder oppassen geblazen.
Advertentie

(netto) – De dollar zit niet zomaar in een dipje. Dat mag blijken uit de waarschuwing van China aan het adres van de Verenigde Staten. “De euro is een alternatief voor de dollar”, zo klinkt het. Die uitspraak is afkomstig van een land dat alleen maar baat heeft bij een sterke dollar. China houdt immers voor ruim 750 miljard dollar Amerikaanse staatsleningen aan en het land is voor zijn export sterk afhankelijk van de Verenigde Staten.

Ontspoorde begroting

Met bovenstaande uitspraak wil China de druk op de Amerikaanse overheid opvoeren om de overheidsfinanciën te saneren. Het Amerikaanse begrotingstekort neemt met ruim 190 miljard dollar gigantische proporties aan. De Amerikanen toonden zich de afgelopen jaren heel laks als het over hun overheidsuitgaven ging, maar met de miljardensteun die nodig was voor de Amerikaanse banken, de auto-industrie en de economische herstelplannen, is de druk op de begroting alleen nog maar gestegen. Bovendien zag de Federal Reserve (Fed) zich genoodzaakt om haar rentetarief tot 0 procent te herleiden om de economie toch maar weer op de rails te krijgen. Tegelijkertijd draaien de geldpersen op volle toeren waardoor de waarde van de dollar wordt ondergraven.

En volgens Werner Wuyts, analist bij Dierickx, Leys & Cie zijn dat nog niet eens de belangrijkste oorzaken van de huidige daling. “De spanning op de markt vermindert en de vrees voor een totale ‘meltdown’ is naar de achtergrond verdwenen. Daardoor is de rol van de Amerikaanse munt als veilige vluchthaven uitgespeeld.”

Bovendien wordt gevreesd dat de Verenigde Staten hun AAA-kredietrating wel eens zouden kunnen kwijtspelen aangezien de overheid weinig moeite doet om haar begrotingstekort in te dijken. Dat zou betekenen dat de dollar zijn aura van veilige vluchthaven helemaal kwijtspeelt en dat de bestaande overheidsobligaties in waarde verliezen. Voor de overheid betekent nog meer moeilijkheden om het begrotingstekort weg te werken.“Op korte termijn zie ik dat nog niet meteen gebeuren”, vertelt Wuyts. “Maar als de kredietbeoordelaars hun geloofwaardigheid willen behouden, zullen ze uiteindelijk toch moeten ingrijpen.”

Gevaren voor beleggers…

De zwakte van de dollar zou op het eerste gezicht kansen moeten bieden voor beleggers. Want, zo luidt de beurswijsheid, wat heel laag noteert, kan alleen nog maar stijgen. Maar volgens Wuyts gaat die stelling niet op als het over de dollar gaat. “De Amerikaanse overheid doet enorme inspanningen om de economie in gang te houden, maar op termijn kan dat de dollar enkel onderuit halen. Trouwens, wie kan met zekerheid zeggen dat de dollar niet gedurende de volgende 20 jaar laag blijft?” Toch wil de analist zich niet wagen aan een voorspelling. Volgens Wuyts kan niemand inschatten in welke richting het met de dollar uitgaat en precies daarin schuilt het gevaar voor particuliere beleggers. “Als het gaat over aandelen of obligaties, kan je superbeleggers aanwijzen die er gedurende 30 of 40 jaar met kop en schouders bovenuit staken. Maar ik ken geen valutahandelaars die gedurende dezelfde periode even goed presteerden”, klinkt het.

De analist is sowieso een koele minnaar van beleggingen in vreemde munten. Want, zo luidt de redenering, een munt is slecht een ruilmiddel zonder enige toegevoegde waarde.“Ik begrijp dat mensen in Afrika, Rusland of Latijns-Amerika hun toevlucht zoeken tot de dollar. Maar particuliere beleggers uit een regio met een sterke munt, zoals de eurozone, hebben helemaal niets te zoeken bij de dollar”, luidt het oordeel van de analist.

Bovendien vindt Wuyts de risicovergoeding voor belegging in de dollar veel te mager. Zo moest de dollar sinds de invoering van de euro al 40 procent inleveren, een verlies dat groter is dan wie over dezelfde periode in aandelen investeerde. “Beleggen in aandelen is minder gevaarlijk dan beleggen in de dollar”, concludeert de analist.

… en kansen voor de consument

Oogt de balans van de goedkope dollar voor beleggers eerder mager, dan kan de consument er wel zijn voordeel mee doen. Door naar de VS te reizen bijvoorbeeld. Door de economische crisis zijn vliegtuigtickets sowieso aantrekkelijk geprijsd, de goedkope dollar zorgt er bovendien voor dat Europeanen bij aankopen in dollars alleen maar hun voordeel doen. Dat in combinatie met goedkopere benzine en vakantieverblijven maakt van de Verenigde Staten een relatief goedkope reisbestemming.

Al hoort daar wel een belangrijke kanttekening bij. Wie producten uit de Verenigde Staten invoert (boeken, cd’s, jeans, elektronica), moet daar niet enkel invoerrechten op betalen, daar wordt ook btw op geheven. In het geval van elektrische apparatuur mag u ook niet vergeten dat Amerikaanse toestellen niet worden aangesloten op 220 maar op 110 volt. In veel gevallen zal u in eigen land dus een adapter moet aankopen en ook de ‘Amerikaanse stekker’ kan bij ons voor problemen zorgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud