Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bill Gates, de man met evenveel vrienden als vijanden

Na 32 jaar aan de top van Microsoft, is het ook voor Bill Gates tijd om stilaan de deur achter zich terug te trekken. Op die drie decennia wist hij Microsoft uit te bouwen tot de nummer één van de sector. Gates zelf houdt aan zijn carrière zowel vrienden als vijanden over.
Gates toont trots een van de eerste versies van Windows.

(m24/nyt) - Echt afscheid nemen van Microsoft doet Gates niet. Vanaf maandag wil hij 80 procent van zijn tijd besteden aan de stichting die hij samen met zijn vrouw runt. De overige 20 procent gaan dan alsnog naar de softwaregigant. Maar in vele opzichten vormt deze week natuurlijk wel het sluitstuk van een lange en bewogen carrière.

Over lijken

William H. Gates III mag dan wel niet langer de rijkste mens ter wereld zijn, toch blijft zijn invloed op de Amerikaanse zakenwereld enorm. In Silicon Valley, het hart van de hightechindustrie, reageert men verdeeld op het einde van het tijdperk Gates. Sommigen prijzen hem de hemel in, anderen sparen de kritiek niet. Maar iedereen heeft een uitgesproken mening over de Microsoft-topman.

Gates heeft dan ook de naam over lijken te gaan, al is het soms gewoon een kwestie van slimmer en voorzichtiger te zijn dan de rest. Gates liep bijvoorbeeld aanvankelijk niet warm voor het internet en het duurde dan ook enkele jaren vooraleer Microsoft een eigen browser op de markt kwam. Eens de strategie bijgesteld, gebruikte het bedrijf zijn grote rijkdom en enorm marktaandeel om van Internet Explorer een succes te maken. Gates kocht gewoon de makers van een kleine webbrowser op, veranderde de naam en begon het product te bundelen met Windows.

Zelfs tegenstanders loven Gates

Die tactiek leverde keer op keer succes op, maar bracht Gates ook tot in de rechtszaal. Daar werd Microsoft veroordeeld voor het misbruiken van zijn monopoliepositie, al konden de geldboetes en de verplichtingen die Microsoft kreeg opgelegd het bedrijf amper raken.

Microsoft speelde het spel misschien niet altijd eerlijk, maar ook concurrenten moeten toegeven dat Gates de hele sector een flinke boost gegeven heeft. Grote tegenstanders als Scott McNealy (van Sun) of Steve Jobs (van Apple) loven Gates dan ook uitgebreid voor zijn verwezenlijkingen. "Hij heeft goede dingen gedaan, maar ik ben blij dat ik hem niet meer als tegenstander hoef tegen te komen. En nog blijer dat hij zijn talenten nu voor goede doelen gaat inzetten," aldus McNealy.

1,75 miljard dollar per jaar voor goede doelen

Die goede doelen krijgen heel wat geld toegestopt uit de 'Bill and Melinda Gates Foundation', het vehikel dat tot nu toe al miljoenen van Gates' privégeld investeerde in de strijd tegen AIDS, het ondersteunen van arme boeren en een reeks andere projecten in de derde wereld. Ondertussen bracht ook beleggingsgoeroe Warren Buffett een deel van zijn enorme kapitaal onder bij de Gates Foundation.

Die is deze dagen goed voor zo'n 35 miljard dollar. De Amerikaanse wetgeving stelt dat jaarlijks minstens 5 procent van dat bedrag naar goede doelen moet vloeien. Gates en Buffett geven op die manier dus minstens 1,75 miljard dollar per jaar weg.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud