Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Crisisvoorspeller ziet weinig heil in aandelen

George Magnus, een van de weinige analisten die de crisis al in 2007 zag aankomen, blijft voorzichtig voor de toekomst. "De bodem op de beurzen hebben we wellicht gezien, maar voor de komende maanden is de richting van de beurzen eerder golvend", meent hij.

(netto) - De Duitser George Magnus is niet van de minsten. Aan de vooravond van de kredietcrisis schreef de strateeg van de Zwitserse bank UBS een rapport waarin hij waarschuwde dat de rommelhypotheken het financiƫle systeem op hun grondvesten zouden doen daveren. "Op lange termijn zijn we allemaal dood, zei Keynes ooit. Welkom tot die lange termijn", schreef hij begin 2008.

Ook vandaag blijft de econoom voorzichtig. Hoewel hij gelooft dat de wereldeconomie sinds juni uit de recessie is gekropen, meent hij dat dit van korte duur zal zijn. 'In 2010 verwacht ik een nieuwe recessie, al zal die niet zo erg zijn als in 2008', meent Magnus. Volgens de strateeg ligt het grootste risico vandaag nog steeds in de financiƫle sector. "In 2010 zullen we een piek in slechte leningen zien", voorspelt hij.

Om de economie uit het slop te halen, moeten de overheden zich volgens Magnus vooral concentreren op een groei van de werkgelegenheid. "Overheden moeten zich afvragen waar de toekomstige groei zal vandaan komen. Ze moeten alles in het werk stellen om jongeren en ongeschoolden terug aan het werk te krijgen", zegt de strateeg. Eenvoudig wordt dat niet, nu de crisis nog tot meer ontslagen zal leiden.

4 beleggingstips
  • Voor beleggers komt het er volgens Magnus op aan voorzichtig te blijven. "De dieptepunten van maart zullen we wellicht niet meer testen, maar het herstel is de voorbije weken iets te snel gegaan. We hebben op enkele weken tijd al 2 waarschuwingen gezien toen de aandelenmarkten wankelden bij tegenvallende macro-cijfers. Ik verwacht dat de beurzen vanaf nu een serie van opgaande bewegingen zullen afwisselen met neergaande. Uiteindelijk zullen de beurzen nergens heen gaan", meent Magnus.

  • Binnen de aandelensectoren heeft Magnus een duidelijke voorkeur voor de nieuwe technologie. "Ik geloof bijvoorbeeld heel sterk in de groene technologie. De impact ervan mag niet onderschat worden omdat ze de manier verandert waarop we dingen doen", zegt Magnus. Daarnaast verkiest de econoom ook de producenten van consumentengoederen, zoals voeding.

  • Een beperkt percentage aandelen is zeker aan te raden, maar Magnus geeft toch de voorkeur aan veiligere producten. "Kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties zijn zeker interessant, maar dan enkel van kredietwaardige emittenten. Maar hou er wel rekening mee dat de faillissementscyclus nog moet komen", zegt Magnus.

  • Ten slotte heeft de econoom het niet echt begrepen op kortetermijnbeleggingen of goud. "Cash of overheidsobligaties zou ik omwille van het povere rendement mijden. Ook goud draagt niet echt mijn voorkeur. Ik zou het enkel oppikken als de prijs onder 900 dollar per ounce valt", meent Magnus. Vandaag noteert de goudprijs aan ongeveer 950 dollar per ounce.

Voor beleggers komt het er volgens Magnus op aan voorzichtig te blijven. "De dieptepunten van maart zullen we wellicht niet meer testen, maar het herstel is de voorbije weken iets te snel gegaan. We hebben op enkele weken tijd al 2 waarschuwingen gezien toen de aandelenmarkten wankelden bij tegenvallende macro-cijfers. Ik verwacht dat de beurzen vanaf nu een serie van opgaande bewegingen zullen afwisselen met neergaande. Uiteindelijk zullen de beurzen nergens heen gaan", meent Magnus.

Binnen de aandelensectoren heeft Magnus een duidelijke voorkeur voor de nieuwe technologie. "Ik geloof bijvoorbeeld heel sterk in de groene technologie. De impact ervan mag niet onderschat worden omdat ze de manier verandert waarop we dingen doen", zegt Magnus. Daarnaast verkiest de econoom ook de producenten van consumentengoederen, zoals voeding.

Een beperkt percentage aandelen is zeker aan te raden, maar Magnus geeft toch de voorkeur aan veiligere producten. "Kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties zijn zeker interessant, maar dan enkel van kredietwaardige emittenten. Maar hou er wel rekening mee dat de faillissementscyclus nog moet komen", zegt Magnus.

Ten slotte heeft de econoom het niet echt begrepen op kortetermijnbeleggingen of goud. "Cash of overheidsobligaties zou ik omwille van het povere rendement mijden. Ook goud draagt niet echt mijn voorkeur. Ik zou het enkel oppikken als de prijs onder 900 dollar per ounce valt", meent Magnus. Vandaag noteert de goudprijs aan ongeveer 950 dollar per ounce.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud