(netto) - Hoewel de beurzen de voorbije weken een remonte hebben ingezet, kijken ze toch nog tegen forse verliezen aan. Wie begin dit jaar in een Belgisch aandelenfonds heeft belegd, verloor al 9,2 procent. De aandelenfondsen die dit jaar al het meest hebben verloren, zijn de Italiaanse aandelenfondsen met een verlies van 22 procent. Opmerkelijke vaststelling is dat de groeimarkten het best presteerden sinds begin dit jaar.
Dat de ontluikende landen vandaag het meest stijgen, is niet zo verwonderlijk. Talrijke groeilanden waren ten gevolge van de crisis ook het sterkst teruggevallen. Toch is hun winst sinds begin dit jaar opvallend. Russische en Braziliaanse aandelenfondsen boekten, uitgedrukt in euro, een winst van gemiddeld 14 en 11 procent.
Categorieën van aandelenfondsen met hun rendement in euro sinds 1 januari 2009
- Russische aandelenfondsen: 14%
- Braziliaanse aandelenfondsen: 11%
- Taiwanese aandelenfondsen: 9,50%
- Chinese aandelenfondsen: 2,50%
- Koreaanse aandelenfondsen: 0,40%
Op de Russische beurs speelt de lichte stijging van de olieprijs een belangrijke rol. Het land, dat sterk afhankelijk is van de oliedollars, heeft met Gazprom en Lukoil twee olieafhankelijke zwaargewichten in de beursindex. Steeds meer analisten verwachten dat de olieprijs de komende maanden opnieuw zal stijgen. Deze week nog voorspelde grondstoffengoeroe Jim Rogers dat de olieprijs snel terug kan keren naar de recordniveaus van weleer. "De reserves geraken steeds meer uitgeput en er worden amper nieuwe grote olievelden ontdekt", zegt Rogers. Met 48 dollar is de olieprijs nog verwijderd van het recordniveau van 147,5 dollar in juli vorig jaar.
Ook Brazilië en China profiteerden van een uitbodeming van de grondstoffenprijzen. In China lijken de herstelplannen van de overheid meer vertrouwen in te boezemen dan die in het Westen. Een belangrijke reden daarvoor is dat China beschikt over een rijk gevulde staatskas, terwijl dat voor Europa en de VS helemaal niet het geval is. De banken in China zijn staatsbezit, waardoor het land ook op dat vlak een voorsprong heeft ten opzichte van het Westen. De opdracht om meer kredieten te verstrekken leidt in China ook daadwerkelijk tot een spectaculaire groei van de kredietverlening.