Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

De beurs beu ? Beleg eens in muziek

Als jaarcijfers, winstverwachtingen en afschrijvingen u doen duizelen, dan is het misschien tijd voor een ander soort belegging. Waarom stopt u uw centen niet in aanstormend muzikaal talent ?

(netto) – U luistert misschien niet vaak naar Franstalige radiozenders, maar doet u dat toch een keertje dat kunt u deze dagen kennismaken met een fenomeen. De jonge Franse zanger Grégoire staat immers al een tijdje bovenaan de Franstalige Ultratop en scoort ook in eigen land met zijn single 'Toi Plus Moi'. Niet omdat een grote platenmaatschappij pakken geld in hem investeerde, maar wel omdat slimme surfers en beleggers in hem geloofden.

347 beleggers...

Grégoire ving al een tijdje bot bij de traditionele platenlabels toen hij op de site van MyMajorCompany (MMC) stootte. MMC mag dan zelf ook een platenlabel zijn, maar de manier van werken is volledig anders. De site weigert in principe niemand, maar vraagt wel dat artiesten voor 70.000 euro aan geld bijeensprokkelen. Dat geld vinden ze in de regel natuurlijk niet bij vrienden of familie, maar bij het grote publiek. Grégoire is de eerste die het hele traject doorlopen heeft en het totaal bedrag wist te verzamelen. Hij deed dat dankzij 347 anonieme investeerders die in ruil voor zoveel blind geloof natuurlijk aandeelhouders worden. Al is het risico ook niet erg groot, want elk van de beleggers stopte gemiddeld slechts 200 euro in het project.

...maakten elk 400% winst

Op 22 september 2008 kon Grégoire dan zijn eerste album uitbrengen. Het was meteen een schot in de roos, want er gingen ondertussen al 245.400 exemplaren over de toonbank. Fysieke exemplaren welteverstaan, want MMC is niet enkel webwinkel. Hoeveel die verkoop juist opbracht, wil de site niet laten weten, maar specialisten schatten dat elke 10 euro die ingebracht werd – het minimumbedrag op MMC – er 53 euro uitbetaald werd. Goed dus voor een winst van niet minder dan 400 procent.

Gemiddeld konden de beleggers in Grégoire dus op enkele maanden tijd 860 euro winst opstrijken. Een cijfer dat ongetwijfeld nog verder zal oplopen, want de nummers zijn ook te downloaden en die verkoopscijfers moeten nog bekendgemaakt worden.

De totale winst is overigens nog veel hoger, want ook MMC ontsnapt niet aan de invloed van de grote platenlabels. De site ging voor de praktische kant van de distributie in zee met Warner Music die 53 procent van de inkomsten uitgekeerd krijgt. Van de overige 47 procent gaat de helft naar MMC, 30 procent naar de beleggers en 20 procent naar de zanger zelf.

Iets voor u?

Zelfs de grootste muziekleek kan meedoen met het systeem van MyMajorCompany. Het volstaat u in te schrijven en de site te laten weten in welke artiesten u wilt investeren, zoveel u wil. Zoals gezegd investeert u telkens in schijven van 10 euro, met die beperking dat u niet meer dan 100 schijven op één en dezelfde artiest kunt inzetten. Eén keer per jaar worden uw eventuele winsten uitbetaald, maximaal 7 jaar lang. U ontvangt telkens aan het begin van het jaar de inkomsten uit het vorige kalenderjaar, de normale gang van zaken in de muziekwereld. Klein addertje onder het gras: wanneer de artiest geen 70.000 euro bijeensprokkelt, bent u uw investering onherroepelijk kwijt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud