Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Geef je portefeuille een boost

Aandelen kies je niet enkel op basis van de beurskoersen, maar ook de jaarlijkse dividenduitkering kan je flink wat opbrengen. Dat vindt ook Ian Madden, portefeuillebeheerder bij KBC Asset Management: "Het is een goed moment om te beleggen in aandelen met een hoog dividendrendement."
Advertentie
Nu het economisch slechter gaat, kan je portefeuille een extra boost wel gebruiken.

(netto/tijd) – “Historisch gezien presteren aandelen met een hoog dividendrendement beter dan gemiddeld wanneer de winsten afnemen”, zegt beheerder Ian Madden van het fonds KBC Equity High Dividend. “Daarom acht ik het moment aangebroken om goede dividendbetalers in de portefeuille op te nemen.” Je mag je wel niet laten verblinden door die jaarlijkse uitkering. Investeren in het eerste het beste aandeel met een hoog dividend of kwaliteit inruilen voor een iets hoger dividendrendement is natuurlijk geen goed idee.

Bescherming

Maar waarom zijn aandelen met een hoog dividend zo interessant? “In een slecht beursklimaat zoeken beleggers beschutting bij bedrijven die hoge coupons uitkeren, omdat ze een defensieve aard hebben. De aandelen zijn minder volatiel en het management houdt meer rekening met de aandeelhouders. De hoge dividenden bewijzen ook dat de ondernemingen verstandig met middelen omspringen. Ze hebben minder kapitaal om te herinvesteren, omdat ze de aandeelhouders zoveel in de winst laten deelnemen.”

Madden waarschuwt wel: “Door de scherpe koersdalingen lijken nogal wat bedrijven aantrekkelijke dividendbetalers, terwijl ze eigenlijk gewoon goedkoop noteren.”

Dividendverlagingen

De dalende inkomsten door de economische groeivertraging zetten de voorbije maanden veel bedrijfswinsten onder druk. Daardoor kondigden enkele grote bedrijven sinds Nieuwjaar opmerkelijke dividendverlagingen aan om hun cashposities op te krikken.

“Een dividendverlaging doet beleggers vaak twee keer pijn. Eerst gaat de koers onderuit en daarna wordt de winstdeelname teruggeschroefd. Achteraf lijdt de koers ook vaak onder de dividendverlaging. Het komt erop aan bedrijven op te pikken die een langetermijnengagement aangaan met hun aandeelhouders én in het verleden bewezen woord te houden. Belangrijke aanwijzigingen voor de duurzaamheid van het dividend zijn de pay-outratio (het percentage van de winst dat wordt uitgekeerd) en de mate waarin het dividend gedekt wordt door de winst. De evolutie van het dividend op middellange termijn geeft een indicatie van de consistentie.”

Helemaal onverwacht is het niet dat de meeste dividendverlagingen in de financiële sector plaatsvinden. Maar ook retail-, media, voedings- en telecombedrijven bespaarden al op hun winstuitkeringen. Sectoren onder druk zijn het eerst om de winstdeelname te verkleinen. Maar ook andere factoren geven aanleiding tot dividendverlagingen. De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev bijvoorbeeld kondigde na de overname van sectorgenoot Anheuser-Busch aan het dividend te verlagen om de overnamekosten te helpen dragen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud