Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Goede bedrijfs-resultaten, goede belegging?

Het ene na het andere beursgenoteerde bedrijf publiceert deze dagen haar resultaten over het eerste kwartaal van 2009. Voor beleggers is dit meer dan ooit cruciale informatie. Hoe erg is de schade? En vooral, is dit het moment om terug in te stappen?

(netto) - Naar de bedrijfsresultaten wordt reikhalzend uitgekeken omdat ze voor het eerst een indicatie zullen geven over wat de gevolgen zijn van de diepe recessie voor de ondernemingen. Ook de vooruitzichten die de bedrijven voor de rest van 2009 meegeven, is kritieke informatie voor beleggers.

Na 14 dagen resultatenregen kan al een eerste balans opgemaakt worden. En die is duidelijk: geen enkel bedrijf ontsnapt aan de recessie, al zijn de verschillen tussen de resultaten groot. Toch zijn er enkele opvallende vaststellingen.

Advertentie

1. Financiële sector verrast het meest

De meest positieve verrassingen zijn terug te vinden bij de banken. De Amerikaanse grootbanken Goldman Sachs en JPMorgan Chase kwamen met fors beter dan verwachte resultaten. In Europa publiceerde de Zwitserse bankgroep Credit Suisse donderdag een verrassend sterke kwartaalwinst.

De relatief goede resultaten van de banken zijn geen echte verrassing. De sector lag aan de basis van de huidige recessie en zit dus al een stuk langer in moeilijke papieren. De hardste klappen heeft de sector al geïncasseerd, hoewel veel analisten waarschuwen dat de problemen nog niet achter de rug zijn. Vooral de toename van het aantal voorzieningen voor probleemkredieten baart zorgen. De resultaten zijn bovendien niet bij alle banken even goed. Morgan Stanley boekte in het eerste kwartaal, als enige Amerikaanse grootbank, verlies. De groep deed hiermee veel slechter dan verwacht.

2. Ook defensieve sectoren krijgen klappen

Veel beleggers zijn de voorbije maanden gevlucht naar sectoren waar de recessie minder hard toeslaat. Toch tonen de resultaten dat ook deze defensieve sectoren niet immuun zijn voor de crisis. Altria Group, de grootste tabaksproducent ter wereld, zag de nettowinst in het eerste kwartaal van 2009 met 76 procent dalen. Deutsche Telecom, de grootste telecommunicatiegroep in Europa, kwam dinsdag met een winstwaarschuwing voor 2009. En De Zwitserse farmareus Novartis, ook al actief in een defensieve sector, zag de nettowinst in het eerste kwartaal 15 procent terugvallen.

Maar ook binnen de defensieve sectoren waren er positieve uitschieters. De grootste Britse supermarktgroep Tesco boekte in het boekjaar dat afliep op 28 februari 2009 een hogere dan verwachte winst. Ook McDonald's en de Zwitserse voedingsreus Nestlé groeiden in het eerste kwartaal. Nestlé kende wel een omzetdaling, maar op organische basis, dus exclusief wisselkoersverschillen, ging de omzet 3,8 procent hoger.

3. Meerderheid doet beter dan verwacht

Ondanks enkele negatieve uitschieters legde de meerderheid van de bedrijven tot nu toe beter dan verwachte cijfers voor. Van de Amerikaanse aandelen uit de S&P 500-index klopte 2 bedrijven op de 3 tot nu toe de analistenprognoses. Toch mag niet vergeten worden dat die analistenprognoses de voorbije maanden al fel neerwaarts werden bijgesteld.

Advertentie
Tijd om aandelen te kopen?

Hoewel beleggers nog aarzelend reageren op de resultaten, lijkt het herstel van de beurzen sinds begin maart goed stand te houden. De VIX-index, ook wel de angstindex van Wall Street genoemd, daalde vorige week tot het niveau van voor het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september.

Toch is er zeker nog geen reden voor overdreven optimisme. De eerste resultaten mogen dan in de meeste gevallen wel bemoedigend zijn, het slechte bedrijfsnieuws is zeker nog niet van de baan. Nu op een agressieve manier in aandelen beleggen om verliezen uit het verleden op korte termijn goed te maken is uit den boze. Ook al oogt het forse koersherstel van sommige aandelen aanlokkelijk. Hou vast aan uw risicoprofiel, en beleg enkel met een voldoende lange beleggingshorizon. Enkel op deze manier kunnen de fouten die aan de basis lagen van de huidige crisis vermeden worden.

Aandelen kopen: het goede moment... of niet?

Op de beurzen circuleert het geloof dat de economie stilaan weer aantrekt, gevoed door statistieken die minder rampzalig zijn dan voorspeld en beter dan verwachte kwartaalresultaten van de banken. Maar is dit echt het goede moment om aandelen te kopen? Lees meer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud