Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Goudkoers op weg naar 1.000 dollar?

Goud wordt algemeen beschouwd als een veilige haven en als een onmisbare diversificatie binnen elke beleggingsportefeuille. Daarom kiezen beleggers in tijden van crisis vaak voor dit edelmetaal. Is dat een goede keuze?
Is goud nog
de moeite waard?

Lees meer

(netto/l'écho) – Langs aanbodzijde hebben de goudmijnen hun plafond bereikt. Het aanbod stagneert al enkele jaren, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. De vraag naar goud heeft in het eerste kwartaal een explosie van 38 procent gekend en steeg daarmee tot meer dan 1.015 ton. Volgens de World Gold Council, die deze cijfers verzamelt, was het de eerste keer dat de vraag van beleggers de vraag van de juwelenindustrie overtrof!

De beleggingsvraag naar goud is verdrievoudigd en bereikt 595,5 ton, terwijl de vraag van de juwelenindustrie met 24 procent daalde tot 339,4 ton. De industrie heeft te lijden onder de hoge goudprijs. Op 20 februari 2009 bereikte die in New York zijn hoogste peil sinds elf maanden, namelijk 1.007,70 dollar. In India, de grootste afnemer ter wereld, zakte de vraag van de juwelenindustrie door de crisis met 83 procent om op het laagste niveau sinds minstens 20 jaar uit te komen. Ook waren de netto-stromen in de detailhandel voor de eerste keer negatief als gevolg van de massale verkoop van het edelmetaal door particulieren.

Goud: de ultieme veilige haven

Is goud echt
een veilige haven?

Lees meer

Goud wordt algemeen beschouwd als een veilige haven en als een onmisbare diversificatie binnen elke beleggingsportefeuille. Daarom kiezen beleggers in tijden van crisis vaak voor dit edelmetaal. De vraag naar goudstukken, goudstaven en ETF’s (Exchange Traded Funds) op goud is in het eerste kwartaal tot een nooit eerder gezien niveau geëxplodeerd. De ETF’s omvatten historische hoeveelheden van het edelmetaal. De reserves van SPDR Gold Trust, de grootste tracker op goud, bedragen meer dan 1.100 ton, terwijl die van de fondsen die door ETF Securities beheerd worden, 7.528 ounces van het edelmetaal bereiken.

Stijgingspotentieel

Maar de verminderde risicoaversie die we vaststellen sinds de beursrally die op 9 maart 2009 werd ingezet, heeft de aantrekkingskracht van goud als veilige haven wat doen afnemen. In Londen is de goudprijs voor onmiddellijke levering gedaald om midden april een bodemniveau van 868 dollar per ounce te bereiken. Dat is een daling van meer dan 12 procent in vergelijking tot de piek op 20 februari. Maar sinds dat dieptepunt stijgen de prijzen opnieuw en schommelen ze rond 950 dollar per ounce.  

Sommige strategen beweren dat het edelmetaal er nog een hele tijd zal op vooruitgaan. "Het vooruitlopen van de beleggers op een stijging van de inflatie, gecombineerd met de dalende dollarkoers zijn factoren die in het voordeel spelen van goud", legt Hervé Lievore, strateeg gespecialiseerd in grondstoffen bij Axa Investment Managers, uit. "De overheden gaan meer en meer schulden aan en de Federal Reserve heeft de markt met liquiditeiten overspoeld. Dat zijn allemaal elementen die op de dollar kunnen wegen. De vrees voor inflatie en de twijfel over de stabiliteit van de dollar zullen nog tot het einde van het jaar aanhouden."

Goud wordt traditioneel beschouwd als de bescherming bij uitstek tegen inflatie. Hervé Lievore nuanceert: "Goud is een reëel en tastbaar goed, maar wordt niet rationeel gewaardeerd, zoals bijvoorbeeld obligaties. "In feite anticiperen de beleggers op het gedrag van andere beleggers en net daarom is het moeilijk een koersdoel te bepalen aangezien er geen exacte waarde is."

De verminderde risicoaversie speelt paradoxaal genoeg in het voordeel van goud. "De beleggers beschikken nog over erg veel liquiditeiten die ze in meer risicovolle activa beleggen, zoals grondstoffen en meer bepaald in olie", benadrukt  Hervé Lievore. "En de prijs van het goud volgt nu eenmaal de olieprijs!"

5 redenen om nú in goud te investeren

Is het moment aangebroken om te investeren in goud en uw beleggingsportefeuille te diversifiëren? We geven alvast vijf redenen waarom beleggingen in goud nu interessant zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud