(netto) – Luc Vansteenkiste, de gedelegeerd bestuurder van Recticel en de voormalige voorzitter van het VBO, is aangehouden in het onderzoek naar handel met voorkennis in de Fortis-affaire. Vansteenkiste zetelt in de raad van bestuur van Bois Sauvage waarvan topman Vincent Doumier eerder deze maand werd aangehouden. Het bedrijf wordt ervan verdacht een pakket Fortis-aandelen met voorkennis te hebben verkocht net voor de groep in oktober uit elkaar werd gehaald. Luc Vansteenkiste, die toen ook in de raad van bestuur van Fortis Bank zetelde, wordt ervan beschuldigd gedelegeerd bestuurder Doumier te hebben ingelicht over de nakende splitsing van Fortis. Maar wanneer is er sprake van handel in voorkennis?
Handel met voorkennis?
Handel met voorkennis wordt in de wet vrij duidelijk omgeschreven. Het gaat om de aan- of verkoop van aandelen op basis van gevoelige – en nauwkeurige – informatie die bij het grote publiek nog niet bekend is. Die informatie zou bij de bekendmaking bovendien een invloed kunnen hebben op de beurskoers.
Dat eender wie ooit eens in aanraking komt met dergelijk informatie, is niet ondenkbeeldig. In eerste instantie zijn er natuurlijk de directieleden van bedrijven die als eerste op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelen. Maar ook insiders zoals advocaten, consultants of journalisten komen er geregeld mee in aanraking. Zelfs een secretaresse die toevallig een telefoongesprek hoort, zou dergelijke gevoelige informatie in handen kunnen krijgen. En dan zijn er natuurlijk nog de vrienden en familie van al die betrokkenen.
Wat (niet) te doen?
Voor wie over zo’n gevoelige informatie beschikt, geldt er in elk geval maar één regel: zwijgen en niets doen. De informatie gebruiken om aandelen te kopen of te verkopen is al helemaal uit den boze, maar bovendien mag je er ook met niemand over spreken. Wie er toch nog weet van krijgt, mag er op zijn beurt helemaal niets mee aanvangen. Gebeurt dat toch, dan is er sprake van handel met voorkennis.
Straffen
Sinds 1989 is handel met voorkennis strafbaar en er staan ook strenge straffen op het misdrijf. In eerste instantie kan de CBFA een onderzoek starten en eventueel boetes opleggen die kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro. Daarnaast kan er ook een strafrechterlijk onderzoek worden geopend.
In elk geval is handel met voorkennis moeilijk te bewijzen. Zo moet diegene die de beschuldiging uit, dat ook kunnen bewijzen. Dat is ook meteen de reden waarom er in ons land nog nooit iemand definitief werd veroordeeld voor handel met voorkennis.