Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe ziet 1.000 miljard er uit?

De resultaten van de top van de G20 in Londen worden door sommigen al als historisch omschreven. Zo zal het toezicht op de financiële sector fors worden aangescherpt en wordt 1.000 miljard dollar extra in de wereldeconomie gepompt. Maar hoe ziet dat er uit?
Op de top van de G20 stond Barack Obama in het middelpunt van de belangstelling.

(netto/pagetutor.com) – Dat de wereldeconomie dringend toe was aan nieuwe zuurstof, daar was iedereen het over eens. Naar de bijeenkomst van de G20 werd dan ook reikhalzend uitgekeken. De 20 belangrijkste economieën zijn immers goed voor 80 procent van de wereldeconomie.

Hoewel aan de vooravond van de top sterk werd getwijfeld of de top zijn ambities zou kunnen waarmaken, waren de grote woorden na de bijeenkomst niet min. “De nieuwe wereldorde is een feit”, zei de Britse prmier Gordon Brown na afloop van de door zowat alle deelnemers als historisch omschreven Top van Londen.

Goochelen met biljoenen,
miljarden en triljarden
Lees meer

Historisch pakket maatregelen

Om de financiële markten en instellingen weer gezond te maken, zijn forse maatregelen nodig. Zo kan de financiële regelgeving zich aan een belangrijke verstrenging verwachten: de kapitaalvereisten voor banken worden strenger, er komen gezamenlijke regels voor bonussen voor bankiers en toezicht op internationale banken. Ook hefboomfondsen en belastingparadijzen ontspringen de dans niet en zullen strenger worden gereguleerd.

1.000 miljard dollar

Daarnaast wordt nog eens 1.000 miljard dollar extra in de zieke wereldeconomie gepompt. Dat komt bovenop de 5.000 miljard dollar aan bestaande herstelmaatregelen. Daarmee wordt vooral de leningscapaciteit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verdrievoudigd tot 750 miljard dollar. Daarnaast wordt er 250 miljard dollar gestopt in een speciaal fonds dat de wereldhandel opnieuw op gang moet brengen.

Fabelachtige bedragen

Dergelijke fabelachtige bedragen zijn heel moeilijk te bevatten. In de actualiteit wordt er wel vaker mee gegoocheld, maar de omvang ervan is amper in te schatten. Elk visueel hulpmiddeltje komt daarbij goed van pas, zoals bijvoorbeeld het volgende filmpje. Daarmee wordt meteen duidelijk hoeveel geld er eigenlijk in de economie wordt gepompt. En voor alle duidelijkheid: wat in het Engels wordt omschreven als ‘a trillion’, komt bij ons overeen met 1.000 miljard.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud