Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoge dividenden niet houdbaar?

Volgens een studie van KBC Securities zijn de hoogste dividendrendementen van de Bel20-bedrijven van het boekjaar 2008 niet houdbaar.

(netto/tijd) - De dividenden die de Bel20-bedrijven hebben uitgekeerd voor 2008, zijn met 15,3 procent gedaald. Dat blijkt uit een studie van KBC Securities. De hoogste dividendrendementen van 2008 zouden volgens de studie niet lang houdbaar zijn.

De financiële crisis deed Dexia, Fortis en KBC afzien van de betaling van hun dividenden, terwijl andere zwaargewichten uit de Brusselse sterindex forse dalingen aangaven. In vergelijking met het voorgaande jaar nam het dividend van brouwer AB Inbev af met 88,5 procent en dat van gsm-operator Mobistar met 33,1 procent.

Hoogste dividendrendementen

Olierederij Euronav, chipproducent voor de autosector Melexis en rederij CMB bieden van alle aandelen die KBC Securities opvolgt, de hoogste dividendrendementen over het boekjaar 2008. Maar het beurshuis waarschuwt dat die hoge dividenden allicht niet houdbaar zijn.

Volgens KBC Securities halveert Melexis het dividend dit jaar allicht tot 0,30 euro. Melexis heeft zijn dividend van het afgelopen boekjaar al uitbetaald in november. De andere dividendkampioenen olietankerbedrijf Euronav en CMB keerden al een interim-dividend uit. Maar ook op basis van het nog uit te keren slotdividend bieden Euronav en CMB een hoog rendement van respectievelijk 13 en 7 procent bruto.

Afremmen

“De hoge winst en dus dividend van CMB werd vorig jaar opgesmukt door flink wat eenmalige meerwaarden. Bovendien moet CMB veel nieuwe projecten financieren. Dat zal de toekomstige dividendenstroom afremmen”, zegt het beurshuis. “Euronav beleefde in 2008 een uitzonderlijk jaar, waardoor de winst in 2009 fors zal dalen.”

Ook het dividendrendement van GDF Suez is in 2008 gestegen met 75 procent. Maar dat is te verklaren door het uitzonderlijke dividend van 0,8 euro per aandeel door de fusie tussen GDF en Suez. Ook het dividend van Omega Pharma (+20 procent), warenhuisketen Colruyt (+13,6 procent) en GBL (+10 procent) kenden een hevige groei.     

Beleggen tijdens crisis
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud