(netto) – Goud is een raar goedje, want al bij al is het een behoorlijk nutteloos metaal waarmee enkel juweliers iets kunnen aanvangen. Toch is het sinds oudsher één van de hoekstenen van onze economie en tot ruim dertig jaar geleden moest de hoeveelheid geld in een land zelfs worden gewaarborgd door een bepaalde hoeveelheid goud. Ondertussen is dat al lang niet meer het geval, maar goud heeft zijn garantielabel nog altijd niet kwijtgespeeld.
Op korte termijn…
Net omdat goud algemeen wordt beschouwd als een veilige haven, gaat de prijs ervan de hoogte in van zodra een beurscrisis wild om zich heen slaat. Voor wie op korte termijn geld wil beleggen maar nog geen vertrouwen heeft in het beursklimaat, is goud misschien niet zo’n slechte optie. Je kan op korte termijn speculeren op een verdere stijging van de goudprijs tot de rust op de beursvloer is weergekeerd. Bovendien is het edele metaal een interessante diversificatie van je beleggingsportefeuille. Algemeen wordt aangenomen dat het geen kwaad kan tot 5 procent van je portefeuille in het glanzende metaal te beleggen. Zo ben je tot op zekere hoogte ingedekt wanneer een volgende beurscrisis voorbijraast.
Op lange termijn…
Tegelijkertijd mag je het belang van goud en de evolutie van de prijs ook niet overschatten. Het is interessant als diversificatie, dat wel. Maar wie zwaar inzet op een stijging van de goudprijs zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen. Op langere termijn gaan er voor de goudprijs verschillende knipperlichten branden.
Zo is er de evolutie van de dollar. Hoe slechter de dollarkoers, hoe hoger de goudprijs. Dat verklaart ook grotendeels de sterke prijsstijging van het goud de afgelopen jaren. De laatste tien jaar steeg de prijs van het edelmetaal van 250 dollar tot een piek van meer dan 1.000 dollar eerder dit jaar. Maar het zijn vooral de afgelopen drie jaar die verantwoordelijk zijn voor die forse piek… met dank aan de zwakke dollar. Dat in combinatie met een oplopende inflatie duwde de prijs van het edelmetaal fors de hoogte in.
Alleen… de dollar is zich stilaan aan het herstellen en ook de oplopende inflatie is bedwongen. Eens deze beurscrisis is overgewaaid, zal de goudprijs heel waarschijnlijk terugvallen. Bovendien zullen heel wat speculanten – die de dalende dollar inwisselden voor goud – het edelmetaal waarschijnlijk in de steek laten om weer in te zetten op een sterkere dollar.
Tussentijdse opbrengst
Goud is ook om een andere reden minder interessant. Je kan het wel 20 jaar bijhouden en de waarde ervan zien stijgen, tot het moment dat je met winst kan verkopen heb je daar niet zo veel aan. Er zijn geen tussentijdse vergoedingen die je portefeuille kunnen aandikken, geen uitkering van coupons of dividenden die een belegger op regelmatige tijdstippen gelukkig kunnen maken.