Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

KBC en Dexia genoodzaakt rentestunt stop te zetten

Amper enkele dagen na hun lancering zetten KBC en Dexia de promotie-actie waarbij ze spaarders 5 procent op 6 jaar boden, al stop. Officieel vanwege het grote succes. Maar natuurlijk is er meer aan de hand. Want hoe kan je als bank verantwoorden dat je meer rendement biedt dan de concurrenten terwijl je nog steeds aan het infuus van overheidssteun hangt?

(netto) - Het leek er even op dat er een nieuwe strijd rond uw spaargeld zou losbarsten. Een jaar geleden was het strijdtoneel nog de spaarrekening, nu waren producten op langere termijn de inzet van de strijd. KBC stak het vuur vorige week aan de lont. De Vlaamse groep stuntte met een termijnrekening op 4 jaar tegen 4 procent bruto en een op 6 jaar tegen 5 procent bruto. Dexia volgde enkele dagen later, met exact dezelfde rendementen voor dezelfde looptijden, maar op een kasbon. 

Noodgedwongen

Nog enkele dagen later zetten beide banken de uitgifte al stop. Spaarders die ervan willen profiteren, kunnen enkel donderdag nog intekenen. Daarna is het niet meer mogelijk. Beide banken hielden zich het recht voor de uitgifte vervroegd af te sluiten. Geen abnormale clausule. Maar deze keer werd de actie wel heel vroeg na de lancering stopgezet. "Omdat de uitgifte dermate succesvol was", luidt het officieel bij KBC. "Omdat we voelen dat de competitieve druk fel verminderd is", dixit Dexia. Kan best zijn, maar in werkelijkheid ligt de oorzaak elders.

Advertentie

Felle kritiek

Ten eerste kreeg KBC de voorbije dagen al de wind van voren van zijn bestaande klanten. Het lucratieve rendement was enkel weggelegd voor ‘vers geld’. Alleen nieuwe klanten of bestaande klanten die nog ergens anders - onder een matras of bij een concurrent dus - geld opzij hadden staan, konden de uitzonderlijke rente genieten. Trouwe klanten die al hun geld aan KBC hadden toevertrouwd, bleven in de kou staan. De nieuwe regels op de spaarrekening moeten toch net paal en perk stellen aan dergelijke praktijken? Maar die regels gelden niet voor termijnrekeningen of kasbons.

Nog belangrijker is dit. Hoe kan je als bank verantwoorden dat je enerzijds rendementen biedt die veel hoger liggen dan de marktrente en dan wat concurrenten kunnen bieden, en dat je anderzijds bij de overheid moet aankloppen voor vers kapitaal? Het is waar dat de rente op lange termijn de voorbije maanden gestegen is, tot 4 procent zelfs. Maar 5 procent is nog altijd aanzienlijk hoger. We willen in geen geval KBC en Dexia over dezelfde kam scheren als de Kaupthings en Credit Europes van deze wereld. Maar als de kredietcrisis de spaarders iets heeft geleerd - of geleerd moet hebben - dan is het wel dat enige voorzichtigheid geboden is als een bank uitpakt met een rente die de concurrenten het nakijken geeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud