Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Koop geen aandelen als u te veel weet

De Belgische beurswaakhond CBFA heeft de handen vol met enkele zaken rond vermeende handel met voorkennis. Die beschuldigingen hard maken is geen sinecure. Wat mag? En wat niet?

(netto) – Al enkele weken duiken met de regelmaat van de klok beschuldigingen op van handel met voorkennis. Enkele maanden geleden kwam minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht in de storm terecht omdat zijn vrouw een pakket Fortis-aandelen had verkocht. Ze deed dat luttele uren voor bekend raakte dat een deel van Fortis aan de Nederlanders werd verkocht. Dat deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen aangezien De Gucht mee aan de onderhandelingstafel zat toen over de verkoop werd beslist. Uiteindelijk werd beslist dat er geen grond was om verdere stappen te ondernemen.

De Fortis-aandelen bezorgden ook Bois Sauvage een stevige kater. Begin deze maand raakte bekend dat het Brussels parket een gerechtelijk onderzoek uitvoert naar misbruik van voorkennis bij de verkoop van een groot pakket Fortis-aandelen. Bois Sauvage zou enkele dagen voor de deal met BNP Paribas 3,6 miljoen aandelen van de hand hebben gedaan.

Verschil tussen winst… en verlies

Zodra aandelen worden verhandeld net voor een aankondiging of gebeurtenis die een belangrijke invloed heeft op de koers, gaan er bij de CBFA enkele knipperlichten branden. Het verschil tussen aandelen kopen en verkopen kan op die momenten het verschil zijn tussen grote winst… en verlies. Om maar een idee te geven: op 3 oktober (de laatste dag van de schorsing van het Fortis-aandeel) was het aandeel nog 5,4 euro waard. Een dag later was dat amper 1,5 euro. 

Ondertussen wordt ook de aandelenhandel in KBC tussen 8 en 13 mei onder de loep genomen. Tijdens die periode zakte de aandelenkoers van 24,02 naar 19,10 euro per aandeel. Op 13 mei werd het aandeel op vraag van de financiële groep geschorst. Een dag later kwam KBC met kwartaalresultaten naar buiten en raakte bekend dat de bank-verzekeraar de hulp nodig had van de overheid door problemen met een portefeuille van herverpakte kredieten. De CBFA pluist nu uit of de partijen die toen aandelen verkochten, vooraf op de hoogte waren van die verwikkelingen. Zo zouden er onder de verkopers personen zijn die vanuit hun functie daarvan op de hoogte konden zijn.

Koersgevoelige informatie

Dergelijke onderzoeken verlopen vaak heel moeizaam en bewijzen vinden is dan ook een grote uitdaging. Handel met voorkennis wordt door de wet omschreven als 'de aan- of verkoop van aandelen op basis van gevoelige en nauwkeurige informatie die bij het grote publiek nog niet bekend is'. Die informatie zou bij de bekendmaking een invloed kunnen hebben op de beurs.

Maar het is niet altijd vanzelfsprekend om te bewijzen dat aandelenhandel gebeurde op basis van zulke informatie. Om terug te keren naar het geval-De Gucht, hoe kan men uitmaken of zijn echtgenote al dan niet kennis had van die gevoelige informatie en op basis daarvan besliste aandelen te verkopen? Het aantal veroordelingen voor handel met voorkennis in ons land is dan ook op één hand te tellen. Bovendien sleept het onderzoek vaak jarenlang aan. Zo raakte maandag bekend dat de CBFA een onderzoek zou voeren naar handel met voorkennis door Belgacom-topman Didier Bellens. Het onderzoek zou al jaren lopen, schrijft De Standaard. Bellens zou 4 jaar geleden 50.000 aandelen hebben gekocht van Telindus, net nadat Belgacom beslist had een bod uit te brengen op de leverancier van ICT-diensten. Voorlopig wil de beurswaakhond niet bevestigen of er een dossier-Bellens bestaat.

Hoe handelen?

Dat het lijstje met personen die over gevoelige informatie kunnen beschikken vaak erg lang is, maakt het er vaak niet eenvoudiger op. Er zijn de directieleden die in principe op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen binnen hun bedrijf, maar ook andere insiders, zoals advocaten, consultants en journalisten, krijgen wel eens gevoelige informatie in handen. Of nog: een werknemer kan per toeval een gesprek opvangen tussen zijn bazen en op die manier op de hoogte zijn van koersgevoelige informatie.

Wat mag u doen als dat gebeurt? Niets. Erover spreken is uit den boze, aandelen verhandelen is al helemaal taboe. En belangrijk: als iemand tegenover u zijn mond voorbij praat, dan mag ook u die informatie niet gebruiken. Doet u dat toch, dan is er sprake van handel met voorkennis. Daarop staan zware straffen. De CBFA kan een onderzoek openen en boetes opleggen die kunnen oplopen van minimaal 2.500 tot maximaal 2,5 miljoen euro. Er kan ook een strafrechtelijk onderzoek worden geopend. Neem dus geen onnodige risico's door aandelen te kopen op basis van niet-publieke informatie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud