Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

"Land gaat plat"

Het Algemeen Boerensyndicaat geeft de regering nog tien dagen om maatregelen te nemen tegen de dure brandstof.
Advertentie
De boeren zijn het beu.

(m24/hln) - "De regering-Leterme krijgt tien dagen om met maatregelen over de brug te komen tegen de dure brandstof en tegen de lage prijzen die de boeren voor hun producten krijgen. Zoniet leggen we het hele land plat", zegt Camiel Adriaens, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, in de aanloop naar de betogingen van landbouwers en truckers in Brussel. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws maandag.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), met ongeveer 8.000 leden de tweede grootste landbouworganisatie in Vlaanderen, zal woensdag meebetogen in Brussel door vlees en melk uit te delen aan het publiek. "Dit is onze laatste symbolische actie", aldus Adriaens. "De regering krijgt vanaf dan nog welgeteld tien dagen om met maatregelen over de brug te komen, anders is voor ons de maat vol. Dan leggen we het hele land plat, met acties op de luchthaven van Zaventem, in de havens en bij het spoor".

Toch dreigt ook woensdag al totale chaos in en rond Brussel. De transportbond UPTR is van plan om met 200 vrachtwagens een kilometerslange optocht te houden. En in Wallonië staan meer dan 1.000 tractoren vertrekkensklaar.

Kosten doorrekenen

De landbouw kreunt vooral onder stijgende kosten die ze niet kan doorrekenen in de prijs van de afgeleverde producten. Op vlak van prijsvorming eisen de organisaties dat er een manier gecreëerd wordt om deze kosten te kunnen doorrekenen. "Als luchtvaartmaatschapijen een brandstoftoeslag mogen aanrekenen, waarom kan dat ook niet voor de voedselproductie?", aldus Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. Er moet ook duidelijkheid komen over de marges bij de verkoop van landbouwproducten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud