Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Meer winst door 'sociaal beleggen'

Door het internet zijn er geen geheimen meer. Ook niet wat betreft je aandelenportefeuille. De 'moderne' belegger deelt informatie over zijn beleggingen met anderen en doet daar zijn voordeel mee.
Advertentie
Het vraagt lef om je reële beursprestaties zo maar in de openbaarheid te gooien.

Video: Ceo Rikki Tahta over CoVestor

(netto) - Sommigen noemen het 'sociaal investeren', 'social finance' of 'peer-to-peer investing'. Een rits financiële websites laat toe een virtuele aandelenportefeuille -anoniem desgewenst- aan te maken en zo in competitie te treden met andere beleggers, analisten en beroemde investeerders.

Andere, zoals Covestor, Cake Financial en VesTopia gaan nog een stapje verder: ze linken je online portefeuille met een echte effectenrekening. Er staat dus echt geld op het spel. Maar het vraagt natuurlijk lef om je reële beursprestaties zo maar in de openbaarheid te gooien.

Democratisch vermogensbeheer

Het basisidee is dat je informatie uitwisselt met andere beleggers en zo profiteert van andermans sterke punten en elkaars zwakheden compenseert. Maar de eigenlijke doelstelling is dat de beste beleggers komen bovendrijven en een schare fans weten te verzamelen die willen beleggen in hun fonds.

Die superbeleggers zouden dan een vergoeding kunnen vragen aan hun volgers van zodra ze een voldoende sterke reputatie hebben weten opbouwen. Of ze kunnen de informatie gewoon gratis weggeven en zo hun naam en faam verwerven. De website zelf zal wel haar beheersvergoeding afhouden.

Meer dan 1 miljard

Cake Financial, tot nu toe de grootste 'social financesite', heeft reeds 1 miljard dollar onder beheer. De beste 10 beleggers op Covestor behaalden volgens de website een gemiddeld rendement van 123,5 procent dit jaar. Het loont dus duidelijk de moeite om je beleggingen op tafel te gooien.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud