Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Profiteer mee van het feest van kleine aandelen

De kleinere aandelen op de Brusselse beurs geven hun grotere broers het nakijken: de small caps presteren sinds begin dit jaar 9 procent beter dan de Bel20. Maar aan dat hoger rendement hangen ook grotere risico’s.

(netto) – De Belgische small caps (bedrijven met een marktkapitalisatie die kleiner is dan 200 miljoen euro) worden omarmd door beleggers. Vooral het verbeterde economische plaatje lijkt daarvoor verantwoordelijk. Grote ondernemingen doorstaan meestal makkelijker een recessie, maar het zijn de kleintjes die veel sneller profiteren van een economisch herstel.

Het is die grotere interesse die bij kleinere aandelen meteen forse bokkensprongen oplevert. Zo zagen afgelopen maandag ‘kleintjes’ als VPK (+11 procent) en Punch (+28 procent) hun beurskoers de hoogte inschieten. Nochtans is er voor die forse stijgingen niet altijd een directe aanleiding. Zetes, gespecialiseerd in goederen- en personenidentificatie, tekende gisteren een dagwinst op van 10,6 procent. Nochtans berichtte de onderneming dat een belangrijk contract afliep. Normaal zou je verwachten dat het aandeel met 11 procent de hoogte inschiet als net een nieuw contract werd aangekondigd.

Niet zonder risico…

Small caps zijn enkel weggelegd voor beleggers die voldoende stressbestendig zijn omdat de aandelen vaak veel volatieler zijn. Om maar een voorbeeld te geven: Deceuninck steeg op 10 augustus 33 procent zonder dat er hard nieuws te rapen viel. Drie dagen later stond het aandeel alweer 11 procent lager, om sindsdien opnieuw met 14 procent de hoogte in te gaan. Dergelijke koerssprongen zijn eigen aan kleinere aandelen, waarvan de liquiditeit veelal beperkter is. Als er toch nieuws is over het aandeel, dan heeft dat meestal ook een grotere invloed op de beurskoers dan wanneer een grote onderneming datzelfde nieuws zou aankondigen.

Die bokkensprongen hebben ook te maken met het feit dat institutionele beleggers de kleinere aandelen veelal links laten liggen, omwille van de beperktere handel. Dit effect heeft zich nog versterkt door de crisis in de financiële sector waardoor heel wat analisten zelfs gestopt zijn met de opvolging van een groot aantal Belgische smallcaps. Voor particuliere beleggers kan die beperkte liquiditeit een probleem worden als ze moeten verkopen op een moment dat er weinig gegadigden zijn (wat voor kleinere aandelen een realistisch scenario is).

Bovendien zijn kleinere aandelen veelal gevoeliger voor een beurscrisis en worden ze vaak zwaarder afgestraft. De afgelopen beurscrisis was een uitzondering op die regel, al valt dat vooral te verklaren door de forse verliezen van de financiële instellingen die zwaar doorwegen op de Brusselse sterindex.

… maar wel hoger rendement

Tegenover bovenstaande risico’s staat wel een hoger rendement. Sinds begin dit jaar presteert de Bel Small (een index van Belgische smallcaps) met een stijging van 36 procent stukken beter dan de Bel20 (+27 procent). Ook over een langere periode blijken de kleinere aandelen beter te presteren. Zo tonen cijfers van MSCI Barra, een Amerikaans beleggingsinstituut dat indexen berekent, dat een Belgische smallcap sinds de millenniumwissel jaarlijks gemiddeld zo’n 10 procent meer aandeelhouderswaarde genereert dan zijn grote beurscollega.

3 tips om te beleggen in small caps

  • Wie van dat hoger rendement wil profiteren, doet er door de bijkomende risico’s wel goed aan de beleggingen in smallcaps voldoende te diversifiëren (zowel binnen de keuze van individuele aandelen als sectoren).
  • Beleggers die in smallcaps willen beleggen, werken best met een limietorder. Op die manier voorkomen ze dat ze een aandeel kopen aan een piekkoers. Ook bij het verkoop wordt best een limietorder vastgelegd.
  • Meer nog dan bij grotere aandelen is het ook zaak van de zenuwen onder controle te houden. Grotere koersschommelingen zijn nu eenmaal eigen aan de kleine broertjes op de beurs. Wie dan meteen panikeert, zal zelden nog op veel gemoedsrust kunnen rekenen.
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud