Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Sorry, foutje: Italiaanse overheid zet belastingaangiften op het net

De Italiaanse belastingsdienst was deze week wel erg loslippig. Woensdag waren immers de financiële gegevens van elke Italiaan zonder veel moeite van het net te plukken. Wie wilde weten hoeveel zijn buurman nu écht verdient, hoefde maar even te klikken. Enkele uren later was het uit met de pret, al zijn de gegevens nog steeds in omloop.
Advertentie
Geen acteur in Italië die meer verdient dan Roberto Benigni. Volgens de uitgelekte gegevens ontvangt hij zo'n 3,5 miljoen euro per jaar.

(m24/afp) – Het begon woensdag met de trotse mededeling van de nationale belastingdienst van het land. Die was eindelijk mee met haar tijd en had besloten om de wet op de transparantie nu eens volop toe te passen. En dus kon iedereen voortaan met een eenvoudige zoekfunctie de inkomsten en aangiften van eender welke landgenoot lezen. Duizenden Italianen bestormden de site, op zoek naar de financiële details van buren, bazen en beroemdheden. De site van het ministerie van Financiën bezweek dan ook al snel onder de vele trafiek.

Snel weer gesloten

De pret duurde niet lang. Na enkele uren, op woensdagnamiddag, kwam het verdict van de federale instelling die waakt over de privacy van de Italianen. Zij verbood de publicatie van de gegevens op het internet en in de pers en liet de site onmiddellijk sluiten.

Donderdag berichtten de Italiaanse kranten over de virtuele stormloop. "Heel Italië was aan het klikken", titelde La Stampa. Van het verbod op publicatie trok de krant zich niet veel aan. Integendeel: haar journalisten hadden ijverig gezocht naar de inkomsten van een paar tientallen Italiaanse VIP's. De cijfers waren zwart op wit te lezen. Overigens dateren de gegevens uit 2006 en hebben ze dus betrekking op de inkomsten uit 2005.

Schandaal

Dat het verhaal nog een staartje krijgt, is wel duidelijk. Ondertussen kiest de 'dader' voor een eenvoudige verdediging: "Ik heb alleen de wet gevolgd", zo klonk het gisteren uit de mond van Vicenzo Visco. De man is vice-minister voor financiën in Italië. De wet waarvan sprake dateert uit 1972 en geeft elke burger weliswaar inzage in alle belastinggegevens, maar alleen op het ministerie zelf of in het lokale gemeentehuis van de persoon in kwestie. Over het gebruiksgemak van het internet is 36 jaar geleden uiteraard niet nagedacht.

Zoals het past in Italië heeft ondertussen elke kleine of grote beroemdheid zijn mening over de zaak geventileerd. "Het is te gek voor woorden," aldus komiek Beppe Grillo van wie voortaan geweten is dat hij meer dan 4 miljoen euro per jaar verdient. Best lastig voor iemand die opkomt voor de kleine man en politici verwijt teveel te verdienen en te weinig transparant te zijn.

Gegevens blijven circuleren

Hoewel de officiële site na enkele uren gesloten werd, kunnen ze nog steeds redelijk makkelijk geraadpleegd worden. De bestanden duiken immers links en rechts op, met name bij websites waar ook kopieën van films en cd's te vinden zijn. Het lijkt er dus sterk op dat de inkomsten van een hele natie voor eens en voor altijd bekend zullen blijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud