Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Trackers: spreid je aandelen met één vingerknip

Wie gewend is op de beurs te beleggen, heeft wel al eens gehoord over “trackers”. Voor neofieten klinkt dit als Chinees. Nochtans is het een goed product om spreiding in je portefeuille te garanderen.

(netto/de tijd) – Investeren op de beurs kan je op veel manieren. Een goede spreiding over meerdere producten en meerdere sectoren is daarbij altijd van belang. Maar het dreigt je veel te kosten als je in alle sectoren tegelijk moet investeren. Daarom zijn er trackers.
Een tracker (Exchange Traded Fund of ETF) is een algemeen beleggingsfonds dat op de Beurs noteert. Het doel ervan is eenvoudig: het doet er alles aan om de prestaties van een index of een strategie zo goed mogelijk in real time na te bootsen. Het aanbod ervan is in de loop der jaren alleen maar uitgebreid.

Je portefeuille in één transactie diversifiëren

Dankzij de ETF’s kan je je belegging aan één bepaalde index koppelen, zonder meteen de onderliggende waarden ervan te moeten aankopen. Zo kan je bijvoorbeeld je belegging de koers van de Bel20 laten volgen, zonder de 20 aandelen individueel in te slaan. Daarmee bespaar je heel wat, want als je als belegger die spreiding zelf wil bereiken, zou je een enorm bedrag (en transactiekosten) moeten betalen. ETF’s worden aangekocht en verkocht in real time tijdens de beursuren, net zoals gelijk welk ander aandeel.

Voordelen

  • Eenvoudig: ETF’s worden even eenvoudig verhandeld als gewone aandelen.
  • Transparantie van de beursnoteringen: een actualisering van de liquiditeitswaarde (om de 15 seconden) maakt het mogelijk om die waarde meteen te vergelijken met de beurskoers van een ETF.
  • Een grote keuzemogelijkheid in investeringen. Je kan ze vinden voor aandelen, obligaties of grondstoffen. De belangrijkse groep trackers aijn voor aandelen. Ze zijn geografisch bepaald: op wereldniveau is er bijvoorbeeld de MSCI World, op het niveau van één continent is er onder meer de Dow Jones Euro Stoxx 50, terwijl de S&P500 dan weer een voorbeeld is van een tracker voor één land. Maar er zijn ook trackers voor grote marktsectoren (zoals de MSCI Financials) of voor grondstoffen (Brent in Londen). Met zulk een grote variatie is het moeilijk om een beter instrument te vinden om zo eenvoudig en zo goedkoop te investeren dan de ETF’s.
  • ETF’s zijn niet alleen eenvoudig, ze zijn ook kostenbesparend. De beheerscommissies zijn immers vrij laag in vergelijking met de actief beheerde fondsen, aangezien zij slechts de koers van de onderliggende activa mechanisch repliceren. En vermits ze op de beurs genoteerd staan, bestaat er integendeel een verschil tussen de aankoop- en de verkoopkoers die soms hoger kan liggen dan één procent. Daarbij komen dan nog enkel de makelaarskosten en eventueel de beurstaksen bij.
  • Op fiscaal niveau worden ETF’s aanzien als investeringsfondsen. De fiscaliteit die van toepassing is op ETF’s is dus dezelfde als degene die geldt voor fondsen.  

Real time transacties

Gezien het huidige beursklimaat en de sterke fluctuering die we nu nog kennen, zelfs tijdens één beurssessie, blijft het voornaamste voordeel van een ETF de onmiddellijke bepaling van de liquiditeitswaarde ervan.

Het uitvoeren van een beursorder in real time geeft zo de mogelijkheid om te kopen of te verkopen aan de waarde van het moment. Dit in tegenstelling tot de investeringsfondsen waarvan de waarde meestal per dag wordt berekend.

Real time beurskoers

De laatste maanden evolueerden de beurskoersen bliksemsnel. In zo’n situatie zoeken de beleggers naar de meest recente informatie over de beurskoersen. Tijd.be speelt in op deze trend door de aandelenkoersen op Euronext in real time weer te geven.

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud