Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wat gaat Obama verdienen?

Als president van de Verenigde Staten verdien je geen vetpot als salaris. Wel komen er vele extraatjes bij die het naast de glamour een goed betaalde job maken.

(netto/z24) - Voor het geld moet je het niet doen. Natuurlijk is een jaarsalaris van 400.000 dollar enorm, maar er staan grote inspanningen tegenover. Gedurende twee jaar moet je campagne voeren als een beest en dat kost handenvol geld: Obama gaf zo'n 513 miljoen dollar uit aan zijn verkiezingscampagne.

Basisloon van 400.000 dollar per jaar...

Het basisloon van de machtigste man ter wereld wordt verder aangevuld met een onkostenvergoeding van 50.000 dollar. Dat gebruikt hij enkel als hij die onkosten niet kan inbrengen in een van de budgetten van ondergeschikte ministeries.

... met een mooie villa

Het Witte Huis is het neusje van de presidentiële zalm en dat is ook in het budget te merken. Voor de activiteiten in en rond het Witte Huis heeft de president jaarlijks 51,7 miljoen dollar ter beschikking. Dat budget dient om de medewerkers en de 'overige kosten' te dekken. De Executive Residence, het centrale gedeelte van het Witte Huis, heeft een eigen budget van 12,8 miljoen dollar voor onderhoud en kosten voor officieel vermaak.

... en privé-jet

Nou ja: "jet", het hangt er van af hoe je een Boeing 747 kwalificeert. Er zijn twee presidentiële vliegtuigen in gebruik. Het vliegtuig waarin de Amerikaanse president zit wordt de Air Force One genoemd en biedt ruim comfort: eetkamer, conferentieruimte, kantoor en ziekenboeg met operatietafel. Het vliegtuig is omringd door een schild tegen kernexplosies en is voorzien van enkele antiraketwapens. Maar de welbekende Air Force One is een dure vogel. Volgens een rapport van het Huis van Afgevaardigden lagen de operationele kosten van de Air Force One in 2006 op 56.518 dollar per uur.

... zonder privé-koffie

Vergis je niet. Een verblijf in het Witte Huis is niet all-in. Als de president enkel en alleen voor zichzelf een drankje bestelt, los van een officiële context, wordt hij verondersteld zelf in de buidel te tasten.

Nà het presidentschap wordt het wel cash-time

De vetpotten komen vaak na een presidentschap. Het uitgebreide netwerk en knowhow van de uittredende president is dermate groot dat veel bedrijven het in hun strategie willen inschakelen. Zitjes in de raad van bestuur worden dan ook ruim gecompenseerd, dat is in België niet anders. Of je trekt de wereld rond en geeft lezingen zoals Bill Clinton. Naar verluidt kan je Bill Clinton voor een gasttoespraak strikken voor de ronde som van 1 miljoen dollar... zonder on- en verblijfkosten weliswaar.

Ter vergelijking:
-Brutoloon Yves Leterme, premier van België = 200.000 euro
-Brutoloon Guy Quaden, gouverneur Nationale Bank= 474.000 euro
-Brutoloon Kris Peeters, minister-president van Vlaanderen = 184.000 euro
-Brutoloon Nicolas Sarkozy, president van Frankrijk = 240.000 euro
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.