Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Welke aandelen profiteren van beursherstel?

De afgelopen twaalf handelssessies wist de Brusselse beurs zich met 15 procent te herstellen. Welke sectoren en bedrijven zijn daarvoor verantwoordelijk?

(netto/tijd) – Sinds het intraday-dieptepunt van 1.523 punten op vrijdag 6 maart is de Bel20 met precies 15 procent gestegen. Het herstel van de Brusselse beurs kent wel geen breed draagvlak. Dat schrijft de krant De Tijd. Zo is de helft van de Belgische top 40-aandelen bijvoorbeeld minder dan 10 procent gestegen tegenover het intradaypunt van de voorbije vier weken.

5 domme uitspraken
over uw aandelen
Lees meer

Koersexplosie…

Het zijn in de eerste plaats de financiële groepen die de kar trekken, met dank aan de vele inspanningen van regeringen en centrale banken om het financieel systeem te stabiliseren. Die aandelen zijn geen zwaargewichten meer, ze vallen buiten de top 5 in de Bel20. Maar hun koersexplosie is van die mate, dat er toch een grote impact is. KBC, Dexia en Fortis-holding noteren gemiddeld 120 procent boven hun dieptepunt in maart.

De financiële sector trok in zijn zog vooral de industriële aandelen mee. Als de financiële sector uit het slop geraakt, is een economisch herstel mogelijk en kunnen daar vooral cyclische aandelen zoals Bekaert (+37 procent) en Umicore (+23 procent) van profiteren.

…is heel relatief

De hausse van voornamelijk bank- en industrielanden is erg relatief. De 17 aandelen in de tabel noteren gemiddeld 70 procent onder de piek van 2007-2008. De banken bengelen zelfs circa 90 procent onder hun top.

Welke fondsen
kloppen de Bel20?
Lees meer

Het lijkt wel of de beleggers hun aankopen van bank- en industrieaandelen financieren met de verkoop van defensieve aandelen waar ze geen of veel minder verlies op hoeven te slikken. De telecombedrijven Telenet en Mobistar, de discountketen Colruyt, de vastgoedbevak Befimmo en de netbeheerder Elia noteren ondanks het beursherstel maximaal 5 procent boven hun dieptepunt. Pas als de hausse een breder draagvlak krijgt, inclusief de defensieve aandelen, kan de Bel20 uit haar status van 'berenmarkt' (een fundamenteel dalende beur) raken.

Tip voor bodemvissers

Wie aan bodemvissen wil doen, werkt best niet met afgeronde limietkoersen, leren de dieptepunten van KBC (5,02 euro) en CMB (13,01 euro). Een belegger die enkele centen meer biedt, zet zich voor een massa bieders die uit gewoonte gehele getallen invoeren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud