Managementvennootschappen moeten voortaan btw betalen

©Photo News

Wie zich via zijn managementvennootschap laat uitbetalen als bestuurder of zaakvoerder zal vanaf januari 2015 btw moeten aanrekenen. Onder meer banken en ziekenhuizen zien daardoor hun kosten stijgen.

Wie zetelt in de raad van bestuur van een bedrijf of als zaakvoerder of als vereffenaar aan de slag is, hoeft nu geen btw aan te rekenen aan de onderneming waarvoor hij werkt. De regering-Michel heeft echter beslist om vanaf 1 januari 2015 een einde te maken aan de btw-vrijstelling voor bestuurders en bedrijfsleiders die hun mandaat via een vennootschap uitoefenen.

Onder meer banken en ziekenhuizen moeten 21 procent meer betalen op de vergoedingen die ze toekennen aan bestuurdersvennootschappen.
Danny Stas
BTW-expert Laga

De federale regering stelt dat ze daarmee gehoor geeft aan een Europese eis. Wie zonder managementvennootschap werkt en als natuurlijke persoon in een raad van bestuur zetelt, hoeft voor zijn mandaat nog steeds geen btw aan te rekenen.

‘De beslissing leidt tot administratieve rompslomp voor de bestuurders, zoals het aangeven van btw-aangiften en het opstellen van facturen’, zegt de btw-specialist Danny Stas van het advocatenbureau Laga. ‘Maar ze zal ook verschillende instellingen op kosten jagen. Veel bedrijven kunnen de aangerekende btw aftrekken, maar dat is niet het geval voor alle ondernemingen.’

Onder meer banken, verzekeraars, ziekenhuizen, rusthuizen en vastgoedvennootschappen kunnen dat niet. ‘Omdat hun activiteiten van een vrijstelling van btw genieten, kunnen zij de btw op hun kosten niet aftrekken. Ze zullen voortaan 21 procent meer moeten betalen op de vergoedingen die ze toekennen aan de bestuurders-vennootschappen in hun raad van bestuur’, zegt Stas.

De btw-expert wijst er nog op dat de maatregel voor veel mensen als een verrassing zal komen. ‘Er is nauwelijks over gecommuniceerd, maar hij treedt op 1 januari wel in voege.’ Stas plaatst ook vraagtekens bij de reden die de regering geeft om de beslissing door te drukken. ‘Moet ze dit echt doen van Europa of is dit een begrotingsmaatregel?’, klinkt het. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kon gisteren niet reageren.

Artsen en advocaten kunnen vandaag in groepsverband werken, maar als ze een fout maken zijn ze zelf aansprakelijk. Bij onder meer dierenartsen en architecten kunnen schadeclaims én dus de kosten op de vennootschap worden afgewenteld. Minister voor Kmo’s en Zelfstandigen Willy Borsus (MR) gaat bekijken of die regeling kan worden uitgebreid naar artsen en advocaten. ‘In overleg met de beroepsorganisaties zal worden onderzocht of deze maatregel verder kan worden uitgebreid naar andere vrije beroepen’, klinkt het in zijn beleidsbrief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect