Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Europa beperkt kosten betaalkaarten voor winkeliers

Het Europees parlement beperkt de kosten die banken mogen aanrekenen als handelaars betalingen ontvangen via een debet of kredietkaart. Volgens de ondernemersorganisatie Unizo, kan de maatregel de Belgische handelaars een besparing van 100 miljoen euro per jaar opleveren. Maar de kans is gering dat de Belgische consument de vruchten zal plukken van die kostenverlaging.
Horeca-uitbaters zullen meer uit de beperking van de transactiekosten halen dan pakweg een fotograaf. In de horeca halen de klanten veel meer een kredietkaart boven om de rekening te betalen. ©Kris Pannecoucke/Hollandse Hoogte

Voor de consument heeft betalen met een betaalkaart niets dan voordelen. Gewoon even de code intikken en de betaling is gebeurd. Bovendien zijn die betalingen voor de consument veilig én meestal gratis.

Maar voor de handelaars is dat een ander verhaal. Als zij betaalkaarten aanvaarden, moeten ze transactiekosten betalen aan de instelling die de betalingen verwerkt. Een deel van die vergoeding komt terecht bij de bank van de klant. Die zogenaamde interchange fees verschillen van land tot land en zijn vaak niet erg transparant. Bovendien drijven ze de handelsprijzen op.

Het Europese Parlement keurde daarom een akkoord goed dat de Europese ministers van Financiën eind vorig jaar al hadden bereikt. Daarbij worden de transactiekosten geplafonneerd.

Voor betalingen met kredietkaarten wordt de transactiekost beperkt tot 0,3 procent van de transactiewaarde. Dat is een stevige daling tegenover de tarieven die Belgische winkeliers nu betalen wanneer de klant de Visa of Mastercard tevoorschijn tovert. Volgens Lieven Cloots, juridisch adviseur bij Unizo, betaalt de winkelier daarop nu 0,9 procent transactiekosten. Een daling tot 0,3 procent van de transactiewaarde betekent een besparing van 0,6 procentpunt per betaling met Visa of MasterCard. Dat zijn in ons land veruit de meest gebruikte kredietkaarten.

Voor grensoverschrijdende betalingen met debetkaarten zoals Maestro legt Europa het plafond op 0,2 procent. Voor binnenlandse betalingen komt het plafond na vijf jaar ook op 0,2 procent van de transactiewaarde of op 5 eurocent per transactie.  'Die beperking maakt voor de Belgische handelaren niet zo'n groot verschil', zegt Cloots. 'Want nu betalen ze meestal 5,6 eurocent ongeacht de waarde van de transactie, wat een goedkoper tarief is dan in de meeste andere Europese landen.'

Cloots raamt de globale besparing voor de Belgische winkeliers op zo'n 100 miljoen euro op jaarbasis. 'Dat is een algemeen cijfer. Hoeveel een individuele handelaar bepaart, hangt af van de vraag of zijn klanten vaak met kredietkaarten betalen of niet. 'Een uitbater van een restaurant zal wellicht meer besparen dan een fotograaf wiens diensten zelden met een kredietkaart worden betaald', illustreert Cloots.

De gevolgen voor de Belgische consument lijken eerder miniem. De kans is immers klein dat de daling van de transactiekosten zich ook zal weerspiegelen in uw kas- of restauranticket. Voor de handelaars zijn de transactiekosten maar een onderdeel van hun totale kostenstructuur.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud