Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Oplossing voor groepsverzekering nog niet in zicht

De minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine (MR), geeft de sociale partners nog tot september de tijd om een voorstel te formuleren over de rendementswaarborg op de aanvullende pensioenen. Daarmee krijgen de onderhandelaars wat meer ademruimte.
Advertentie
De minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine ( MR) geeft de sociale partners wat meer tijd om een akkoord te vinden over de rendementswaarborg op de aanvullende pensioenen. ©Photo News

'Ik geef de sociale partners nog tot september de tijd om een oplossing te vinden', zei de minister van Pensioenen, Daniël Bacquelaine ( MR ) deze morgen in een gesprek met De Tijd. De mededeling volgde op de algemene vergadering van de gemeenschappelijke verzekeringskas Integrale waarop de minister als spreker was uitgenodigd

Daarmee wordt de deadline voor de onderhandelaars over de zomervakantie getild. Aanvankelijk moesten de sociale partners hun voorstel eind deze maand aan de minister van Pensioenen overmaken.In maart overhandigde de minister de vertegenwoordigers van werkgevers en werknmers een nota met allerhande vragen en mogelijke denkpistes.

De onderhandelaars timmeren moeizaam aan een akkoord. 'Maar er is de vaste intentie van beide kanten om een oplossing te vinden', klinkt het .

De minister wil in de herfst een beslissing nemen. 'De nieuwe regeling moet begin volgend jaar in werking kunnen treden,' aldus Bacquelaine. 'In het najaar moeten de knopen zijn doorgehakt'.

De werkgevers willen af van de huidige rendementswaarborg. Tot nu moeten de werkgevers een rendement garanderen van 3,25 procent op de stortingen die ze voor hun personeel doen. Op de eigen bijdragen van de werknemer moeten de werkgevers 3,75 procent garanderen. Gelet op de aanhoudend lage rentevoeten, is het voor de verzekeraars streeds moeilijker om die rendementen te bieden, waardoor de werkgevers het eventuele verschil moeten bijpassen.

De tijd dringt. Steeds meer bedrijven, vooral kmo's, staan huiverachtig om voor hun werknemers een verzekering af te sluiten die voorziet in een aanvulling op het wettelijk pensioen.

Die evolutie staat haaks op wat de federale regering wil bereiken: een aanvullend pensioen voor zoveel mogelijk werknemers. Nu geniet zo'n 75 procent van de werknemers van een tweede pijler , een aanvulling op het wettelijk pensioen. Dat wettelijk pensioen is voor een werknemer nu gemiddeld 1.300 euro. 

Bacquelaine wil dat nog meer werknemers van zo'n aanvullende pensioenspaarpot kunnen genieten, ook om het verschil met de hogere pensioenen van de ambtenaren weg te werken. 'Grof gerekend is het wettelijk pensioen van een ambtenaar gemiddeld het dubbele van dat van een werknemer', zei de minister deze morgen op de algemene vergadering van Integrale. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud