Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Test-Aankoop zet door met groepsvordering tegen NMBS

Test-Aankoop gaat door met de groepsvordering tegen de spoorwegmaatschappij NMBS. Daarmee is de allereerste collectieve vordering in België een feit.
Al 43.000 treinreizigers sloten zich ondertussen aan bij de actie van Test-Aankoop tegen de NMBS om een vergoeding te eisen voor de spoorstakingen. ©Photo News

Test-Aankoop eist een schadevergoeding voor reizigers die het slachtoffer werden van de stakingen bij het spoor. Per reiziger eist de consumentenorganisatie een vergoeding van 35 euro. Omdat er 700.000 treinreizigers zijn, zou dat voor de NMBS kunnen uitmonden in een compensatie van 24,5 miljoen euro.

Test-Aankoop stelde de NMBS eind vorige maand in gebreke. Dat gebeurde na een staking van de machinistenbond ASTB, de zevende staking in acht maanden tijd.

Naast een schadevergoeding eist Test-Aankoop de vereenvoudiging van de procedure tot schadevergoeding, die op dit moment 'te ingewikkeld' is, waardoor ze in werkelijkheid vaak dode letter blijft.

De NMBS gaf maandag aan niet in te gaan op die eis. De spoorwegmaatschappij is van mening dat de procedure tot schadevergoeding wel degelijk voldoet. Zo werd in 2013 1,6 miljoen euro uitgekeerd aan reizigers. Nog volgens de NMBS voert Test-Aankoop rond dit geschil een publiciteitscampagne en zal de eis tot schadevergoeding de dienstverlening niet vooruithelpen, wel integendeel. 

'De NMBS heeft besloten niet in te gaan op de vraag van Test-Aankoop en daarbovenop de deur te sluiten voor enig overleg tussen beide partijen', zegt Test-Aankoop dinsdag in een reactie aan het persagentschap Belga. 'De consumentenorganisatie heeft haar advocaat ingeschakeld om de procedure tegen de NMBS voort te zetten.'

Als er een verzoekschrift wordt ingediend, zou het de allereerste keer zijn dat de collectieve vordering wordt benut. Die procedure is vorig jaar in België ingevoerd om groepen van consumenten die allen de dupe zijn van eenzelfde schadeverwekkend feit de kans te geven in groep een schadevergoeding af te dwingen. 

Test-Aankoop zegt dat het contact zal opnemen met de meer dan 43.000 mensen die de collectieve actie ondersteunen om hen te informeren over verdere details.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud