Netto Het antwoord op al uw geldvragen

12 procent websites voor consumentenkrediet niet in orde

Elf van de 93 onderzochte websites (12 procent) die in België consumentenkrediet aanbieden, zijn nog altijd niet volledig in orde met de wetgeving. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. De FOD benadrukt de 'sterke verbetering': vorig jaar waren amper 4 van de 93 sites conform de Belgische wet.
(foto istock) ©istock

Onder impuls van de Europese Commissie werd eind 2011 een 'Internet Sweep Day' georganiseerd, waarbij werd nagegaan of de websites die consumentenkredieten aanbieden, zich aan de regelgeving houden.

De resultaten waren toen zorgwekkend, aldus de FOD Economie. Van de 93 websites die in België werden onderzocht, bleken er slechts vier volledig in orde te zijn.

Daarop werden verschillende acties ondernomen om de situatie recht te trekken. Dat heeft geleid tot een opvallende vooruitgang, zo blijkt nu. Ondertussen zijn 82 van de 93 websites volledig in orde.

Van de elf sites waarvoor dat niet het geval is, hebben sommige wel al een deel van de nodige aanpassingen doorgevoerd, luidt het.

'De sites die nog niet in orde zijn, blijven we opvolgen. Aangezien we snel vooruitgang boeken, hebben we er goede hoop op dat alles in orde zal komen', legt woordvoerster Chantal De Pauw van de FOD Economie uit. 'Als er sites zijn die blijven volharden, kunnen we de zaak uiteindelijk doorgeven aan het parket. Maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.'

Het niet of onvolledig vermelden van de debetrente en van het totaal terug te betalen bedrag, blijft een van de meest vastgestelde tekortkomingen. Maar niet alle inbreuken zijn even misleidend voor de klant, zo wordt ook het ontbreken van een adres als niet-wettig beschouwd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud