Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

8 miljard euro aan Belgische woonkredieten staat ‘onder water'

In België is 5 procent van de hypothecaire leningen groter dan de waarde van de woning, hoewel de banken strenger zijn dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.
©ANP XTRA

Ondanks de overwaardering van de Belgische huizenmarkt zijn sommige banken nog steeds bereid hypothecaire kredieten te verstrekken die groter zijn dan de waarde van het onderliggende vastgoed. Zowat 5 procent van de woonkredieten stond midden 2013 ‘onder water’. Het percentage heeft betrekking op het uitstaand bedrag aan residentiële hypothecaire kredieten: 5 procent van 162 miljard euro, dus ongeveer 8 miljard.

Twee tegenstrijdige ontwikkelingen verklaren waarom het percentage woonkredieten dat groter is dan de waarde van de woning de jongste vier jaar relatief stabiel bleef, signaleert de Nationale Bank. Enerzijds zijn de banken onder druk van de toezichthouder strenger geworden. Ze verstrekken minder hypothecaire kredieten waarvan het bedrag groter is dan 100 procent van de waarde van de woning.

Advertentie

Anderzijds stijgen de Belgische huizenprijzen duidelijk trager dan enkele jaren geleden. Daardoor duurt het langer vooraleer het bedrag van een woonkrediet dat bij de start bijvoorbeeld 110 procent van de waarde van de woning bedraagt, terugvalt tot minder dan 100 procent.

De grootbanken beklemtonen dat ze een voorzichtig kredietbeleid voeren. ‘Er moeten bepaalde voorwaarden vervuld zijn om een krediet te krijgen dat groter is dan de waarde van de woning’, zegt BNP Paribas Fortis. ‘Er moet genoeg inkomen zijn en dikwijls vragen we een aanvullend pand. We spreken over ongeveer 5 procent van de nieuwe kredieten. De norm is een krediet van 80 procent.’

ING zit op dezelfde golflengte. ‘We blijven leningen van 100 procent of meer geven als die noch voor de klant, noch voor de bank een risico inhouden. De verhouding tussen het inkomen en de lasten van de lening blijven criterium nummer één.’

KBC en Belfius lijken wat strenger. ‘Wij lenen maximaal 100 procent van de waarde van de woning’, zegt KBC. ‘We vragen een eigen inbreng van minstens 10 procent van het totale investeringsbedrag, dat behalve de aankoopprijs alle eraan verbonden kosten omvat en de eventuele onmiddellijk geplande uitgaven voor verbouwingen.’ Belfius merkt op: ‘We hebben nooit gespeculeerd op een toekomstige stijging van de waarde van de woningen. Onze kredieten zijn voldoende gedekt door de pandwaarde.’

In de VS staat volgens de Amerikaanse centrale bank 13 procent van de woonkredieten ‘onder water’. Dat percentage is de jongste twee jaar gehalveerd dankzij de sterke stijging van de huizenprijzen en omdat de gezinnen hun hypothecaire schuld hebben afgebouwd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.