Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Banken bieden goedkopere energieleningen aan

Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein (Open VLD), kon enkele banken overtuigen om energieleningen aan te bieden tegen een rentevoet van minder dan 2 procent. Het betreft ING, BNPP Fortis en bpost bank.
Drie banken engageren zich om kredieten aan te bieden tegen een rentevoet van minder dan 2 procent aan gezinnen die energiebesparende investeringen doen. ©Frank Toussaint

Particulieren kunnen nu al bij verschillende banken aankloppen voor een energielening, dat zijn kredieten voor milieuvriendelijke projecten, zoals een energiebesparende renovatie of energiebesparende investeringen.

Op de Vlaamse Klimaat- en Energietop die vandaag plaatsvindt, engageren ING, BNPP Fortis en bpost bank zich om die leningen aan te bieden tegen een rentevoet van minder dan 2 procent.

Een blik op de vergelijkingssite Spaargids.be leert dat deze drie banken ook vandaag al energieleningen aanbieden. Maar dan wel aan hogere tarieven. Bij ING bedraagt het huidige tarief voor een Ecokrediet Immo  2,45 procent per jaar. BNPP Fortis rekent voor een energiekrediet nu 3,20 procent aan. En bij bpost bank betaalt u voor een energielening nu 4,80 procent.

Volgens Tommelein is het belangrijk dat particulieren die op zoek zijn naar een financiering in de eerste plaats aankloppen bij een bank. 'Door goedkope energieleningen aan te bieden, bouwt de banksector mee aan een energie-efficiƫnte toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat deze goedkopere leningen een boost kunnen betekenen voor investeringen in isolatie, warmtepompen, zonnepanelen enzovoort.'

Tommelein heeft ook "goede hoop" dat andere banken zullen volgen.

Ook Axa Bank, Belfius Bank, CPH Bank, Cetelem, Record Bank, KBC, Beobank en Fintro bieden energieleningen aan, maar aan een tarief dat hoger ligt dan 2 procent per jaar.

Gezinnen kunnen verder bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een energielening van maximaal 10.000 euro, terug te betalen over een periode van vijf jaar tegen een intrestvoet van 2 procent ( of nul procent voor kwetsbare gezinnen). Deze overheidslening is aan strikte voorwaarden onderworpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud