netto

Betere Europese bescherming voor hypothecaire kredieten

©Doc

De consument beter informeren zodat hij beseft wat de implicaties zijn van het afsluiten van een hypothecaire lening en hem vooral niet met een krediet opzadelen dat hij zich eigenlijk niet kan permitteren. Dat is het opzet van een nieuwe Europese richtlijn die onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten maandagavond overeengekomen zijn. Voor België verandert er niet veel.

De financiële crisis was enkele jaren geleden een onrechtstreekse uitloper van de kredietcrisis in de VS. Massa's Amerikanen kregen van hun bank een lening aangesmeerd die ze niet konden terugbetalen. Niet alleen het mondiale financiële systeem ging op den duur aan het wankelen, veel burgers werden uit hun huizen gezet en met ernstige geldproblemen geconfronteerd. In Europa kwamen zulke praktijken minder voor, maar ze bestonden wel. De huizencrises in Spanje en Ierland zijn er de bekendste uitlopers van.

Om een herhaling daarvan te voorkomen, sleutelde Europa aan een nieuwe wetgeving die de consument in bescherming neemt. De markt van de hypothecaire kredieten is in de Unie heel lokaal georganiseerd, doorgaans per lidstaat. Er werd daarom niet voor de integratie van de markt gekozen, maar voor de stroomlijning van de consumentenwetgeving.

Financiële instellingen zullen verplicht worden voldoende transparantie aan de dag te leggen. Zo moet duidelijk uitgelegd worden wat de totale kostprijs is van een hypothecair krediet en wat de risico's zijn. Elke consument krijgt ook zeven dagen bedenktijd. Hoe dan ook moet elk aanbod afgestemd worden op de financiële situatie van de betrokkene. Klanten zullen niet langer verplicht mogen worden een product te kopen bovenop hun lening, zoals een brandverzekering.

In ons land zal de richtlijn maar weinig impact hebben. 'Ons niveau van consumentenbescherming, transparantie en flexibiliteit is al hoog', zegt Philippe De Backer (Open Vld), die voor het Europees Parlement mee de onderhandelingen voerde. 'Hier en daar kan er aan onze wetgeving nog wat bijgeschaafd worden, maar algemeen gesteld hebben wij een zeer sterke wetgeving. We hebben tijdens de onderhandelingen de Belgische situatie ook vaak als 'best practice' aangehaald.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content