netto

De hypotheekrente stijgt!

Sinds enkele maanden klimmen de beurzen opnieuw. Voor sommige beleggers is dat goed nieuws. Kandidaat-kopers van een huis zijn minder opgetogen, want ook de hypotheekrente is gestegen. Een overzicht.

(netto/l'écho) - Een logisch gevolg van de stijging van de beurzen sinds 9 maart is dat ook de langetermijnrente is gestegen. Die rente is een voorlopende indicator van een naar verwachting rooskleurigere economische toestand. Maar de stijging van de langetermijnrente heeft slachtoffers gemaakt en niet alleen bij bezitters van obligaties. Ook wie op zoek is naar een hypothecaire lening met vaste rentevoet deelt in de klappen. En toch is het nog steeds mogelijk een voordeligere rentevoet op de kop te tikken. Een woordje uitleg.

Stijging van vaste rentevoet op 20 jaar

De rente op 10-jarige Belgische obligaties, waarop de hypothecaire tarieven (met vaste rentevoet) gebaseerd zijn, bedroeg begin dit jaar minder dan 3 procent en steeg tot 3,8 procent op 29 april 2009. Vandaag piekt ze op 4,3 procent. Door die forse stijging gaan ook de tarieven van hypothecaire leningen de hoogte in. "De tarieven van hypothecaire leningen met vaste rentevoet zijn in twee maanden tijd met 60 tot 70 basispunten gestegen", bevestigt Daniel Vanderveken, zaakvoerder van VDV Conseil, specialist in woningkrediet. "De variabele rentevoeten stijgen ook, maar in mindere mate. De stijging bedraagt hier slechts 10 basispunten." Enkele voorbeelden.

  • Het Landbouwkrediet heeft zopas het tarief voor zijn woningkrediet met vaste rentevoet op 20 jaar, verhoogd tot 5,54 procent. Een stijging van 50 basispunten in 1 maand tijd.
  • KBC biedt u een rentevoet van 5,50 procent voor haar woningkrediet (vaste rentevoet op 20 jaar, maandelijkse terugbetaling van kapitaal en intresten).
  • Bij AXA bedraagt het tarief van het woningkrediet met vaste rentevoet op 20 jaar 6,09 procent.
  • BNP Paribas Fortis afficheert vaste rentevoeten op 20 jaar van 5,55 procent.
  • De site van Dexia vermeldt enkel de 'voordelige' rentevoet die onder bepaalde voorwaarden wordt toegepast. Hier bedraagt de vaste rentevoet op 20 jaar 5,44 procent (zie verder).
Goed om te weten

De tarieven van de hypothecaire leningen met vaste rentevoet volgen de evolutie van de 10-jarige Belgische obligaties. Die van de hypothecaire leningen met variabele rentevoet volgen een referentie-index die verschilt in functie van de herzieningstermijn van de rentevoet. De volgende referentie-indexen zijn van toepassing:

  • index A (schatkistcertificaat 12 maanden) voor de jaarlijks herzienbare rentevoet
  • index C (OLO op 3 jaar) voor de 3-jaarlijkse herzienbare rentevoet
  • index E (OLO op 5 jaar) voor de 5-jaarlijkse herzienbare rentevoet (na 15 en 20 jaar)

Klik hier om de meest recente rentevoeten op Belgische 10-jarige obligaties op 1, 3, 5 en 10 jaar te raadplegen.

Trouw wordt beloond

De makelaar stelt vast dat de kloof tussen kredieten die zonder voorwaarden worden toegekend en formules met gelieerde producten, zoals de domiciliëring van de inkomsten of het onderschrijven van een schuldsaldo- en brandverzekering, groter wordt. De banken lijken dus wel bereid kredieten te verlenen, maar alleen aan trouwe klanten die over een goed risicoprofiel beschikken.

We hernemen daarom even de hoger vermelde voorbeelden, maar deze keer voor een kandidaat-kredietnemer die voldoet aan de voorwaarden om een gunstig tarief te kunnen genieten:

  • de vaste rentevoet op 20 jaar van het Landbouwkrediet vermindert dan met 0,50 procent tot 5,04 procent
  • AXA verlaagt haar vaste rentevoet op 20 jaar met 40 punten tot 5,69 procent voor de formule Home Safe Home
Hoe onderhandelen over uw lening?

Een woning of appartement aankopen is een belangrijke financiële stap. Maar hebt u wel alle kaarten in handen om een goede lening af te sluiten?

Welke bank biedt de beste rentevoet aan?

Raadpleeg rentegids.be om de tarieven die door de diverse banken worden aangeboden op termijnrekeningen en spaarrekeningen met elkaar te vergelijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect