netto

Doet eurocrisis de woonkredieten stijgen?

De Belgische rente op tienjarige staatsobligaties is voor het eerst in anderhalf jaar boven 4 procent gestegen. Daardoor verhogen de banken ook hun tarieven op woonkredieten. Betekent dit het einde van de historisch lage rentevoeten op hypothecaire kredieten?

(netto) – België kwam vorige en deze week in het vizier van de Angelsaksische pers, die benadrukte dat de staatsschuld van ons land schommelt rond de 100 procent. En dat voor een land dat er maar niet in slaagt om een regering te vormen. Als een gevolg hiervan steeg de rente op de tienjarige Belgische OLO afgelopen dagen fors, tot 4 procent. Het is al anderhalf jaar geleden dat de Belgische tienjarige rente nog dit niveau bereikte. Bovendien – en eigenlijk nog belangrijker – is het renteverschil met de Duitse bond opgelopen tot een historisch hoog niveau.

Deze rentestijging mag ogenschijnlijk dan wel goed nieuws lijken voor de spaarders, voor ontleners is het duidelijk minder goed nieuws. Want de banken verhogen niet alleen de rentes op kasbons en termijnrekeningen met een middellange looptijd, ze trekken ook de rente op die ze vragen op hypothecaire kredieten.“Het is een feit dat de hypothecaire rente in de lift zit”, zegt Pascal Lassere, voorzitter van de vereniging van kredietmakelaars APCC. Al moet daar natuurlijk wel aan toegevoegd worden dat de hypothecaire rentes de voorbije maanden op een werkelijk historisch laag niveau lagen. “Met een tarief van 4,2 procent op een krediet met een vaste rentevoet op een looptijd van 20 jaar en 4,6 procent op 30 jaar  is de rente nog steeds gunstig, maar het is niettemin een stijging."

Duurdere werkingsmiddelen

“Een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de rente op hypothecaire kredieten is de OLO”, erkent ook Pamela Renders, woordvoerster van Febelfin. “Je ziet dat die OLO al enige tijd aan het stijgen is en de laatste dagen zelfs iets meer uitgesproken door de ongerustheid op de internationale financiële markten”. En ze voegt er nog aan toe: “Een kasbon is een belangrijk werkingsmiddel voor een bank. Als die werkingsmiddelen duurder worden, dan heeft dat uiteraard gevolgen voor de tarieven die de banken hanteren op hypothecaire leningen.”

Hoger, maar niet hoog

Betekent dit dat we terugkeren naar de rentevoeten van bijna 6 procent die we zagen in de periode 2007-2008? Pascal Lassere: “Daar zijn we nog ver van af. Keren we terug naar de extreme lage rentevoeten van zo’n drie maanden geleden? Of zet de stjging zich door? Het zal voor een groot deel afhangen van hoe risicovol de obligatiebeleggers België ervaren. Dat zal samenhangen met de politieke ontwikkelingen in ons land.”

“Natuurlijk kunnen wij niet voorspellen hoe de rente zal evolueren, maar een terugkeer naar tarieven van 6 procent zien we niet onmiddellijk gebeuren. Vergeet ook niet dat de rente-ontwikkeling mee gedreven wordt door de inflatieverwachtingen en die zijn toch erg gematigd”, merkt Renders op.

Opwaartse trend sinds september

Dat de trend voor de tarieven van hypothecaire kredieten opwaarts is, blijkt ook uit de evolutie van de zogenaamde referte-index. Deze index is vooral van belang voor wie opteert voor een formule met een variabele rentevoet, dus een formule waarbij de maandelijkse aflossing kan wijzigen gedurende de looptijd van het krediet.

Een blik op de evolutie van de referte-indexen leert dat deze voor allemaal in september een absoluut dieptepunt bereikten en dat sindsdien de index stevig is gestegen. Hierop bestaat slechts 1 uitzondering: de referte-index die van belang is voor de jaarlijks aanpasbare kredietformule. Die bereikte al in juni zijn laagste peil van 0,567 procent. In november lag de index al bijna dubbel zo hoog, op 1,015 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect