Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Fors meer Winwinleningen in 2017

Het afgelopen jaar werden 2.555 contracten voor een Winwinlening afgesloten, wat zo’n 20 procent meer is dan het jaar voordien.
Een Winwinlening aan je nichtje voor de inrichting van haar tandartspraktijk biedt garanties en is fiscaal interessant. ©Theo van pelt/Hollandse Hoogte

Win-winleningen zijn kredieten van particulieren aan startende ondernemingen en kmo’s die door Waarborgbeheer, een dochter van Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), werden geregistreerd. Ze geven niet alleen een rente maar leveren ook een belastingkorting van 2,5 procent op.

Een Winwinlening mag maximum 200.000 euro bedragen, maar de meeste leningen zijn een stuk kleiner. In 2017 bedroeg de gemiddelde Winwinlening 23.582 euro, wat een totaal van 60 miljoen euro opleverde.

Klein addertje onder het gras is dat een Winwinlening een achtergestelde lening is, wat betekent dat de kredietverstrekker bij een eventueel faillissement helemaal achteraan de rij met schuldeisers komt te staan. Het verlies kan in ieder geval gedeeltelijk worden goedgemaakt doordat 30 procent van het niet terugbetaalde bedrag via een belastingvermindering kan worden teruggewonnen.

Het aantal leningen waar het mee mis loopt valt nog wel mee. In 2017 werden 43 leningen stopgezet waarbij een beroep werd gedaan op het fiscale voordeel van 30 procent.

Lees meer over de winwinlening in Netto op zaterdag 17 februari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud