netto

Lage rente, dure lening?

De crisis van de voorbije maanden deed de banken op hun grondvesten daveren. Daardoor kregen ze in de eerste plaats oog voor hun winstmarges. Gevolg: de tarieven van allerlei leningen dalen minder snel dan de marktrente.

(netto/standaard) – Om de economische crisis het hoofd te bieden verlaagt de Europese Centrale Bank (ECB) maand na maand haar rentetarieven. Stonden die voor het grootste deel van 2008 nog op 4 procent, dan werden die vorige week verlaagd tot 1,25 procent. In principe is dat rentetarief althans gedeeltelijk richtinggevend voor de rentetarieven die banken aanrekenen voor leningen. Alleen, omdat de meeste banken niet zonder kleerscheuren uit de crisis van de afgelopen maanden kwamen, primeren de winstmarges en dalen de tarieven van allerlei leningen minder snel dan de marktrente.

Lenen voor woning amper goedkoper …

Nochtans laten veel consumenten zich verblinden door de opeenvolgende renteverlagingen van de ECB. Daardoor lijkt het alsof dit dé periode is om een lening af te sluiten en een huis te kopen. Zo werden in maart evenveel hypotheken afgesloten als dezelfde maand in 2008. En dat terwijl de markt in februari nog een krimp van 15 procent vertoonde. Spectaculaire cijfers… maar het is vooral afwachten of die de komende maanden ook worden bevestigd. "Klanten doen meer aan 'hypothecair shoppen'. Ze dienen een aanvraag in bij vier of vijf verschillende banken, maar dat betekent niet dat er meer leningen worden verkocht", zegt Nicolas Filatieff van Fortis Bank aan de krant L'Echo.

In elk geval staan de rentes van hypothecaire leningen nog niet op hetzelfde niveau dat u zou verwachten bij lage marktrente, als die van vandaag. Met een korte rente van 1,4 procent zou het mogelijk moeten zijn om een woonkrediet met jaarlijks aanpasbaar tarief tegen 2 procent af te sluiten, maar dat is niet zo. "In de praktijk betaal je 3 procent. Dat komt omdat banken hun winstmarges aanzienlijk hebben verhoogd", zegt John Romain, algemeen directeur van Immotheker in De Standaard. "De marges die vroeger veelal rond de 0,70 procent lagen, zijn nu opgelopen tot vrijwel 2 procent."

… andere leningen zelfs duurder

De tarieven voor woonkredieten zijn dan wel minder gedaald dan verwacht, andere leningen werden amper goedkoper. Dat is het geval voor verbouwingskredieten, autokredieten en kredieten voor de aankoop van motorhomes. Leasingmaatschappijen verhogen hun rentes zelf. En enkele dagen geleden maakte kredietmakelaar Aphaline bekend dat krediet voor autofinanciering duurder werd (van 4,99 procent naar 5,50 procent).

En het spaarboekje?

De sterke focus van banken op het behoud of de aangroei van hun winstmarges heeft ook gevolgen voor het spaarboekje. Door de lage marktrente staan de rentevoeten van spaarboekjes sowieso onder druk. En toch maken veel banken hun spaarrekeningen minder aantrekkelijk. Onlangs nog bij KBC: vanaf woensdag 15 april wordt de basisrente verlaagd van 1,50 tot 1,25 procent (met een ongewijzigde getrouwheidspremie van 0,75 procent). En KBC staat niet alleen. Eerder maakte Dexia al bekend de spaarrente voor haar traditioneel spaarboekje bij te stellen tot 1 procent basisrente.

Dubbele winst dus voor de banken: leningen worden amper goedkoper en tegelijk worden de rentes van spaarrekeningen naar beneden bijgestuurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect