Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Nieuwbouw in opmars bij 55-plussers

Het aantal bouwers ouder dan 55 jaar dat leent bij bij BNP Paribas Fortis steeg het voorbije jaar met een derde.
©anp

Dat blijkt uit een analyse die marktleider BNP Paribas Fortis voor De Tijd uitvoerde naar aanleiding van De Bouwgids die zaterdag verschijnt. Een kwart van alle woonkredieten die jaarlijks in België worden toegekend, worden afgesloten bij BNPPFortis.

Vorig jaar werd 17 procent van die woonkredieten aangegaan in het kader van een nieuwbouwproject. 3 op de 10 van die nieuwbouwleningen wordt afgesloten door jongeren onder 30 jaar. Dat percentage is al sinds 2012 stabiel.

Jongeren onder 30 blijven dus veruit de meest actieve leeftijdsgroep om te lenen voor een nieuwbouw. En dat ondanks alle doemberichten over onbetaalbaar wordende bouwgronden en nog duurdere nieuwbouwwoningen.  

30 tot 35-jarigen lenen daarentegen wel stelselmatig minder om te bouwen. De voorbije 5 jaar daalde hun aandeel met een vijfde tot 17 procent.  

Lage rente

In 2016 valt de opmars van de 55-plussers die lenen om te bouwen op. 'In vergelijking met 2015 steeg het aantal babyboomers dat leende voor een nieuwbouw met 33 procent’, merkt kredietspecialiste Barbara Dewulf op. 12 procent van alle bouwleningen ging naar een 55-plusser.

‘Het is zelfs de enige leeftijdscategorie die aan belang wint’, weet Dewulf. In het algemeen profiteert de babyboomgeneratie van de lage rente om te investeren in vastgoed, waaronder dus ook nieuwbouw. 

Een jongere tot 30 leent gemiddeld bijna 159.000 euro voor zijn nieuwbouw, tegenover 145.000 euro voor een 55-plusser. Maar terwijl jongeren opteren voor een lange looptijd van gemiddeld 24 jaar, ligt die bij 55-plussers op amper 10 jaar. 


Tot 30 jaar55-plus
Aantal kredietnemer30%12%
Groei aantal kredietnemers 3%33%
Leenbedrag nieuwbouw158.597 euro144.973 euro
Looptijd24 jaar 10 jaar
Mensualiteit 724 euro 782 euro

Meer eigen inbreng

Over het algemeen heeft iemand die leent om te (laten) bouwen een grotere spaarpot achter de hand dan iemand die een bestaande woning koopt en/of renoveert. Bouwleners lenen gemiddeld 70 procent van de waarde van de woning, ten opzichte van 79 procent voor alle kredietnemers. Een kwart van de bouwleningen dient voor appartementen,  68 procent dient om een huis te (laten) bouwen. 

In vergelijking met kredietnemers die lenen om een bestaande woning te kopen (en eventueel ook te renoveren), leent een bouwer gemiddeld een hoger bedrag (157.274 euro tegenover 119.133 euro). Aangezien hij leent eveneens kiest voor gemiddelde looptijd van 19 jaar, kijkt hij gedurende die periode aan tegen een maandaflossing die ruim 100 euro zwaarder is (791 euro versus 681 euro gemiddeld).

Bouwgids

In 9 stappen naar uw droomhuis

  • Zet de betonstop uw droomproject op losse schroeven?
  • Wat geen enkele bank u zal vertellen over uw bouwlening
+ Alle premies, kortingen, belastingtarieven waar (ver)bouwers mee te maken krijgen.

De 'Bouwgids' is op 18 februari verschenen. Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud